Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Predstavljena knjiga "Pušlek međimurskih popijevki"

U Međimurju popevku čuva čak 1800 članova u 60 udruga

Foto: Međimurska županija
Svrha ove antologije ne samo spomenarska već se njome želi afirmirati pjevano međimursko narodno biserje u školama, kaže autor dr. sc. Stjepan Hranjec

– Svrha je ove antologije ne samo spomenarska, već se njome želi afirmirati to pjevano međimursko narodno biserje u školama, u obiteljskom okružju, među folklornim udrugama te izvan Hrvatske, osobito među našim iseljenicima i svima onima koji se u svijetu zanimaju za etnomuzikološke vrijednosti – rekao je dr. sc. Stjepan Hranjec na predstavljanju svoje knjige "Pušlek međimurskih popijevki".

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Za predsjednicu izabrana Terezina Orlić

Međimurska popevka je 2018. uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a jedan od najvažnijih i najpostojanijih predstavljanja popevke u novije doma je smotra u Nedelišću. Prva je održana 1971. i od tada se održavala uz manje prekide.

I kao priručnik

Za tradiciju očuvanja smotre međimurske popevke najzaslužnija je Kulturno-umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće, a predstavljanje knjige upriličeno je na 50. obljetnicu održavanja prve smotre. Antologija sadrži 50 ponajboljih popevki koje su se izvodile na smotri. Uz tekstovni i notni zapis, svaka popevka ima kraću analizu kojom se želi pokazati da je ona umjetnička struktura pjevanjem i riječima. Antologiji je priložen i audiozapis pa će biti i priručnik svima koji se bave popevkom, članovima kulturno-umjetničkih udruga i društava te svima onima koji vole popevku, istaknula je predsjednica KUU Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak.

ZLATNA NARANČA Odabrani najbolji kandidati za nagradu ruralnog turizma za 2021.

Članovi udruge su povodom velikog jubileja pripremili izložbu fotografija koje prikazuju kako se smotra razvijala kroz godine. Predstavljanje knjige i obilježavanje 50. obljetnice upotpunili su izvedbom međimurskih popevki sopranistica Tamara Korunek i muška vokalna skupina KUU Seljačka sloga Nedelišće, a svečanosti su uz mnogobrojne ljubitelje popevke nazočili predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ponosni na čuvare

– Međimurje se ponosi svojim brojnim čuvarima tradicije. Mnogi od njih više nisu s nama, poput tete Lize i Vinka Žganca, no zahvalni smo im i čuvamo njihovu ostavštinu. Danas se možemo pohvaliti s čak 60 kulturno-umjetničkih društava i udruga, kao i s 1800 njihovih aktivnih članova koji njeguju međimursku kulturnu baštinu.

POTPORE ZA OČUVANJE POSLOVNE AKTIVNOSTI Malim i mikropoduzetnicima 2 milijuna kuna

Hvala profesoru Hranjecu, Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu, KUU Seljačka sloga Nedelišće i Zajednici hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, ali i svim čuvarima i čuvaricama što njeguju identitet Međimurja i što su još jednom potvrdili zajedništvo i prave vrijednosti koje i dan danas krase naše Međimurce – rekao je župan Matija Posavec. Međimurska popevka, prema opisu koji navodi Ministarstvo kulture, izvorni napjev, neizostavan dio današnje tradicijske kulture međimurske regije, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta toga kraja.