Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
ZLATNA NARANČA

Odabrani najbolji kandidati za nagradu ruralnog turizma za 2021.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pobjednicima će, uz statuu Zlatne naranče, biti uručeni i novčani iznosi od 2000 i 5000 kuna

Odabrani su kandidati za nagradu Zlatna naranča – najbolji primjeri ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 2021. Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA projekt Zlatna naranča kontinuirano provode od 2015., ali zbog pandemije u 2020. nije bilo obilazaka kandidata, zbog čega su izostala i priznanja i zaslužene promocije najizvrsnijima.

POTPORE ZA OČUVANJE POSLOVNE AKTIVNOSTI Malim i mikropoduzetnicima 2 milijuna kuna

Rekordan broj

Na natječaj je u 2020. prijavljeno je rekordnih 35 poslovnih subjekata s područja cijele Županije te je ocjenjivačka komisija, koju odlukom župana Nikole Dobroslavića čine predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ, Turističke zajednice DNŽ, HGK – Županijske komore Dubrovnik te Regionalne agencije DUNEA, u dva kruga izbora odabrala najbolje primjere ruralnog turizma.

Na temelju pristiglih prijava i popratne dokumentacije odabrano je sedam finalista u prvom krugu ocjenjivanja. U drugom krugu komisija Zlatne naranče i predstavnici povjerenstva za izbor kandidata za nacionalnu nagradu Suncokret ruralnog turizma obišli su finaliste s otoka Korčule i Lastova, Neretve, Pelješca i grada Dubrovnika.

Odabrano pet najboljih

Provjerom na terenu odabrano je pet najboljih – prva tri mjesta nagrade Zlatna naranča te dvoje dobitnika u posebnim kategorijama: atrakcije u ponudi ruralnog turizma te tradicijski proizvod. Pobjednicima će, uz statuu Zlatne naranče i povelju, biti uručeni i novčani iznosi od 2000 do 5000 kuna za unapređenje poslovanja, a svečana dodjela planirana je za idući tjedan, kada će i javno biti objavljena imena nagrađenih.

APEL STOŽERA Cijepite se, time štitite i sebe i druge!

Podsjetimo, nagradu Zlatna naranča za 2019. osvojila je konoba Maha s otoka Korčule, dok je drugo mjesto pripalo OPG-u Marin Knez s Pobrežja, a Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio je treće mjesto. Posebnu nagradu u kategoriji atrakcije u ponudi ruralnog turizma za 2019. godinu zaslužili su Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline. Nagradu za tradicijski proizvod 2019. dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod.