Izbornik
Naslovnica Županije
Priroda

Knjiga o 60 godina zaštićene platane

Stoljetna platana, 1. međimurski spomenik parkovne arhitekture
1/2
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Općina Nedelišće i Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda organizirali su predstavljanje knjige posvećene 60. obljetnici zaštite stare platane u Nedelišću. Stablo staro 213 godina, visine iznad 35 metara, bilo je prvi zaštićeni prirodni objekt u Međimurskoj županiji. Danas je platana spomenik parkovne arhitekture te je na inicijativu Međimurske prirode Općina Nedelišće 2023. godinu proglasila Godinom platane. O značaju stabla ispisane su 64 stranice knjige čije su urednice Roberta Radović i Sara Srša, a nakladnici Međimurska priroda i Općina.

– Želimo očuvati parkovnu arhitekturu u našem kraju. To bogatstvo želimo i prezentirati kroz projekte, muzeje i zaštite poput ove – rečeno je. 

Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije usvojena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Virovitičko-podravske županije Javna priznanja Zlatna plaketa za Javnu ustanovu Park prirode Papuk U Domu kulture Jozo Buliga u Klisu svečano je promovirana monografije "Klape na Klisu 1992. – 2022." autora Srećka Listeša Predstavljena monografija "Klape na Klisu 1992.-2022." Ova knjiga doprinos je sjećanju na koncerte ispred crkve i na tvrđavi PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže