Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Završena energetska obnova

Knjižnica u novom ruhu, korisnike čeka 58.000 svezaka knjiga i građe

Završena energetska obnova zgrade otvorenog učilišta i knjižnice
Foto: Grad Slatina
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,5 milijuna kuna, od čega je 3,2 milijuna sufinancirano sredstvima EU.

Završena je energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice na adresi Šetalište Julija Burgera 1 u Slatini. U novom ruhu, knjižnica je svečano otvorila vrata svojim korisnicima.

Grad Slatina SELIDBA VETERINARSKE Gradi se novi trgovački centar u Slatini

Bogat fond

Sredinom kolovoza započelo je intenzivno preseljenje bogatog knjižnog fonda od oko 58.000 svezaka knjiga, AV-građe te knjižničnog namještaja, u čemu je pomoglo više od 70 pojedinaca, odnosno vatrogasaca, djelatnika Zavičajnog muzeja i tvrtke Slatina kom, članova braniteljskih udruga...

– Slatinska je knjižnica nekoliko puta obnavljana te je nizom radova dobila veći i funkcionalniji prostor u kojemu je, unatoč svemu, vlaga konstantno pričinjavala veliki problem. Riješeno je to netom dovršenom energetskom obnovom koja je zahtijevala i sanaciju poda, pa smo lani morali iseliti kompletnu građu i namještaj. Godinu dana smo radili u otežanim uvjetima u dvorani Vatrogasnog doma JVP-a Slatina i u prostoru u zgradi Trećeg rajona. Veselimo se ponovnom susretu s našim korisnicima – rekla je v. d. ravnateljice Marija Cindrić te zahvalila Gradu Slatini. A svi koji su sudjelovali u preseljenju dobili su besplatno članstvo u knjižnici u idućih godinu dana.

POSJET VETERANA VOJNE POLICIJE Donacija udruzi veterana vrijedna pet tisuća kuna

Duga povijest

– S ponosom mogu reći: knjižnica se vratila svojoj kući! Drago mi je da smo uspjeli napraviti ovaj veliki korak koji pokazuje da zajedno možemo jako puno. Nadam se će se dogodine moći produljiti radno vrijeme knjižnice na cjelodnevno, kao i subotom, kako bi bila dostupnija građanima i mislim da je to dohvatljiv cilj – zadovoljan je bio i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić. 

Počeci knjižnične djelatnosti u Slatini datiraju još u davnu 1893. godinu, kada se otvorila Narodna čitaonica. U prostore u kojima je danas Gradska knjižnica i čitaonica Slatina uselila se 1984. Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina počela je prošle godine.

Ilustracija APEL GRAĐANIMA "Ne dovodite pse na dječje igralište"

Njome je riješen dugogodišnji problem vlage, a ostvarene uštede će u konačnici osigurati sigurniji i kvalitetniji boravak korisnika, a i djelatnicima će biti ugodnije raditi. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 5,5 milijuna kuna, od čega je približno 3,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europske unije.