Izbornik
Naslovnica Županije
Župan Marušić na konferenciji u Zagrebu

Kohezijska politika glavna je investicijska politika EU i zaslužna je za razvoj Hrvatske

SUDIONICI su se glasili o važnosti kohezijske politike
1/2
Foto: bpz.hr

Župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija dr. sc. Danijel Marušić aktivno je sudjelovao na "Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.", koja je u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. U svojem govoru premijer je kazao kako je cilj kohezijske politike u Hrvatskoj uklopiti nacionalne razvojne prioritete, ubrzati transformaciju Hrvatske u svim mogućim segmentima funkcioniranja te pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta, većim ulaganjima te smanjenju stupnja nerazvijenosti unutar Hrvatske. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalne, regionalne i nacionalne razine te predstavnici Europske komisije i drugih relevantnih europskih institucija. Kohezijska politika zaslužna je za brži razvoj i rast BDP-a Hrvatske, a na konferenciji se raspravljalo o tome koji će biti njezini prioriteti nakon što završi aktualno financijsko razdoblje. Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije s više od 30 posto udjela u ukupnom proračunu.

U plenarnoj raspravi "Uloga regionalne i lokalne razine u Kohezijskoj politici nakon 2027. godine" uz župana Marušića sudjelovali su i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić, član Radne skupine za nacionalni plan razvoja otoka Josip Faričić te viši znanstveni suradnik s Instituta za razvoj i međunarodne odnose Jakša Puljiz.

Zaključno su se svi sudionici usuglasili o važnosti segmenta kohezijske politike, odnosno pridržavanja kršćanskog načela solidarnosti među državama članicama EU, da one razvijenije pomognu onima koje su manje razvijene.

TIJEKOM PROJEKTA održano je stotinu čitalačkih radionica u međimurskim naseljima koja su ujedno bibliobusna stajališta, a nabavljen je i novi više od 12 metara dug bibliobus koji zamjenjuje 21 godinu staro vozilo putujuće knjižnice Stotina čitalačkih radionica u međimurskim naseljima Novi bibliobus zahvaljujući projektu "Kultura se fura" NOVI VRTIĆI osigurat će dodatna 332 mjesta za djecu jasličkog, vrtićkog te predškolskog uzrasta Procijenjena vrijednost nabave iznosila je oko 4,7 milijuna eura bez PDV-a Poskupjela gradnja novih vrtića, natječaj se ponavlja Deficitarna zanimanja Deficitarna zanimanja Natječaj za još osam stipendista