Izbornik
Naslovnica Županije
Stotina čitalačkih radionica u međimurskim naseljima

Novi bibliobus zahvaljujući projektu "Kultura se fura"

TIJEKOM PROJEKTA održano je stotinu čitalačkih radionica u međimurskim naseljima koja su ujedno bibliobusna stajališta, a nabavljen je i novi više od 12 metara dug bibliobus koji zamjenjuje 21 godinu staro vozilo putujuće knjižnice
1/2
Foto: Međimurska županija
Župan Matija Posavec istaknuo je da Međimurje ima najuređeniju pokretnu knjižnicu koja i danas posjećuje 32 lokacije u Međimurju

U Čakovcu je održana završna konferencija projekta "Kultura se fura" i predstavljanje novog vozila Bibliobusne službe Knjižnice Nikola Zrinski. Riječ je o projektu tijekom kojeg je održano stotinu čitalačkih radionica u međimurskim naseljima koja su ujedno bibliobusna stajališta, a nabavljen je i novi više od 12 metara dug bibliobus koji zamjenjuje 21 godinu staro vozilo putujuće knjižnice. Korisnik projekta je Knjižnica Nikola Zrinski, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županija.

Bespovratna sredstva
– Bibliobus smo dobili zahvaljujući mogućnosti da bespovratnim sredstvima obnovimo našu bibliobusnu službu. Diljem zemlje službe imaju stariji vozni park, takva je situacija bila i kod nas te je postojala potreba da ga obnovimo. Ova nabava bibliobusa govori da će naša služba živjeti i dalje, kao što je to bilo, sada već u kontinuitetu, 44 godine, od 1979. godine – rekla je ravnateljica Ljiljana Križan. Za trajanja projekta provedeno je stotinu čitalačkih radionica u vrtićima, školama i domovima za starije i nemoćne.

– Odaziv sudionika bio je veći od očekivanog pa Bibliobusna služba osmišljava programe kojima će i ubuduće privlačiti čitače knjiga – istaknula je voditeljica projekta Aleksandra Ličanin. Kupljen je bibliobus za 385.825 eura. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe sa stajalištima ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki.

Čitalačke navike
– Posebnu vrijednost projekta "Kultura koja se fura" možemo vidjeti u čitalačkim navikama koje su stekla djeca uz provedene radionice. Za djecu je želja za čitanjem i sposobnost čitanja bitan preduvjet cjelovitog osobnog razvoja, a našim starijim sugrađanima takve radionice upotpunjuju svakodnevicu i svojevrstan su društveni događaj, druženja uz pisanu riječ – rekla je gradonačelnica i dodala kako je ovo još jedan vrijedan projekt ostvaren uz uspješnu suradnju Županije i Grada.

Župan Matija Posavec istaknuo je da Međimurje ima najuređeniju pokretnu knjižnicu, koja i danas, nakon više od 40 godina, posjećuje 32 lokacije i širi naviku čitanja i okupljanja čitalačke publike.

– Danas, kada imamo dostupnost mnogobrojnih multimedijalnih sadržaja i veću mobilnost, na ovakav način čuvamo tradiciju i mogućnost da knjiga dođe do svakog mjesta, do svačije kuće. Iskoristili smo priliku koja nam se pružala iz europskih fondova i preko projekta nabavili ovo novo vozilo koje će svaki dan obilaziti cijelo Međimurje. Uvjeren sam da će pritom okupiti dosadašnje, ali i nove članove naše knjižnice – rekao je međimurski župan.

Bibliobus je stacioniran na prostoru bivše vojarne. Državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak najavio je, zahvaljujući dobrim rezultatima projekta, nastavak sličnih aktivnosti financiranih iz europskih sredstava. Projekt "Kultura se fura" u cijelosti financiraju Europski socijalni fond (85 posto) i državni proračun s 15 posto. Ugovorena vrijednost projekta je 445.780,67 eura.

STVARAJU se preduvjeti kako bi mladi ljudi dolazili u sredine poput Solina, koji je najmlađi grad u Hrvatskoj, rekao je župan Boban Po popisu stanovnika gotovo 3000 mlađih od 7 godina gravitiraju Solinu U Solinu otvoreni obnovljeni prostori pedijatrijskih ordinacija Svečanim mimohodom u kojem je sudjelovalo oko 2000 folkloraša iz 65 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i dijaspore zatvorene su 58. Vinkovačke jeseni Vinkovačke jeseni Ove je godine raritet bilo umjetničko društvo iz dalekoga Tajlanda POVJERENSTVO će pokrenuti Inicijativu samostalnog plasmana na javnim površinama za male i srednje proizvođače Povjerenstvo za mandarine zatražilo je od MUP-a lakšu dnevnu migraciju berača iz BiH Počela berba mandarina u dolini Neretve – uskoro stižu u sve gradove