Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Pokladno jahanje u posavskim selima

Konjanici u narodnim nošnjama čuvaju lijepu slavonsku tradiciju

pokladno jahanje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Jedno od najstarijih pokladnih jahanja po trideseti put održano je u Sikirevcima, gdje se u organizaciji odlične Konjogojske udruge Sikirevci okupilo devedesetak jahača iz čitave Slavonije

Zaljubljenici u pokladno jahanje širom Slavonije u veljači svake godine dolaze na svoje. Riječ je lijepom običaju stanovnika prisavskih slavonskih sela koji korijene vuče iz vremena Vojne krajine, kada su graničari čuvali granicu od Turaka. Zapovjednici postrojbi koje su branile granicu na Savi jahali su tada kroz sela i novačili mladiće za vojsku.

Posljednjih godina vojnike su zamijenili članovi konjogojskih udruga koji se odijevaju u tradicionalne narodne nošnje svog kraja, obilaze sela i navraćaju k mještanima koji ih časte kulenom, kobasicama, krafnama, vinom i rakijom.

Jedno od najstarijih pokladnih jahanja po trideseti put održano je u Sikirevcima, gdje se u organizaciji odlične Konjogojske udruge Sikirevci okupilo devedesetak jahača iz čitave Slavonije. Gosti su stigli čak iz Tribunja u Šibensko-kninskoj županiji, mjesta poznatog po utrci magaraca.

Tradicionalno, 10. pokladno jahanje u organizaciji Turističke zajednice Meridiana Slavonica i Turističkog gospodarstva Kereković iz Živika održano je i u Oriovcu. Povorka od 40 pokladnih jahača krenula je iz centra Oriovca te uz zaustavljanje na nekoliko štandova s okrijepom nastavila kroz Oriovac, Kujnik, Malino, Lužane sve do Živika i imanja obitelji Kereković.

Iako je pokladno jahanje tradicija čitave Slavonije, kao dio bogate graničarske povijesti posebno je atraktivno na području Brodsko-posavske županije.

Ovu hvalevrijednu manifestaciju podržali su i brodsko-posavski župan Danijel Marušić i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U 17 godina educirali 2812 poduzetnika i zaposlenika BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Župan Marušić na sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U županiji prošle godine 31.800 poziva na broj 112