Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U županiji prošle godine 31.800 poziva na broj 112

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Tradicionalnim rekreativnim trčanjem i prezentacijom opreme žurnih službi obilježen Dan europskog broja 112 i Dan civilne zaštite

Više od stotinu pripadnika žurnih službi i građana rekreativaca sudjelovalo je na tradicionalnom rekreativnom trčanju koje je u sklopu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 i Međunarodnog dana civilne zaštite dvanaestu godinu zaredom održano u Slavonskom Brodu. Jedan je to od načina na koji se građane nastoji podsjetiti na važnost broj 112 preko kojega jednostavno, sigurno i učinkovito mogu pristupiti hitnim službama i u određenom trenutku spasiti nečiji život.

Utrka je, simbolično, počela u 11 sati i 2 minute, a trčalo se uz rijeku Savu u dužini od pet kilometara.

Manje zlonamjernih poziva

U sklopu akcije održana je i prezentacija opreme žurnih službi – policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, HGSS-a, Crvenog križa te ronilačkog, radioamaterskog i aerokluba.

– U cijeloj Hrvatskoj u našim centrima 112 obilježavamo ovaj dan kako bismo građanima pokazali mogućnosti i sve ono što služba 112 jest – rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Istaknuo je da je hrvatski spasilački tim odlično organiziran u Turskoj i Siriji gdje ovih dana u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama sudjeluje u traženju preživjelih u ruševinama nakon katastrofalnog potresa.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. Broj je dostupan u svim članicama Europske unije i na njega se u svakom trenutku može besplatno zatražiti pomoć. U Hrvatskoj je samo prošle godine zabilježeno više od 1,8 milijuna poziva.

– Na području Brodsko-posavske županije imali smo 31.800 poziva, od čega je 67 posto bilo onih koje su uputili građani koji su trebali pomoć neke od žurnih službi. Tzv. nenamjenskih poziva bilo je 32 posto, a to su pozivi koji se odnose na nestanak struje, vode i slično. Samo 0,5 posto bilo je zlonamjernih poziva i taj se broj smanjuje, što znači da građani prepoznaju ovaj broj i da su svjesni da nepotrebnim pozivanjem zauzimaju liniju koja u tom trenutku može nekome spasiti život – rekao je Pavo Baričić, voditelj Službe civilne zaštite Slavonski Brod.

Dobro obučeni i opremljeni

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić izrazio je zahvalnost svim pripadnicima žurnih službi i civilne zaštite koji su, prema njegovim riječima, toliko bitni u našim životima.

– Nažalost, imamo priliku vidjeti katastrofalan potres u Turskoj i Siriji. Ondje su i naši pripadnici i to je plemenito, ali iziskuje i dobro znanje, opremu i utreniranost, a sve to naše žurne službe imaju. U županiji u kojoj se križaju brojni putovi pa su i incidenti zbog velike fluktuacije ljudi i roba češći, jako je bitno imati takvu službu – istaknuo je Marušić.

15.927 eura Brodsko-posavska županija raspisala dva javna natječaja za financiranje projekata udruga operacija "Maslenica" U Kašiću su život izgubile 24 "kune", ne smijemo ih zaboraviti Sastanak BPŽ Učinkovito, kvalitetno i transparentno pružanje usluga građanima Država će poticati spajanje jedinica lokalne samouprave