Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
operacija "Maslenica"

U Kašiću su život izgubile 24 "kune", ne smijemo ih zaboraviti

Foto: bpz.hr
Akcija Maslenica, kodnog naziva "Gusar", počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata

Jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Maslenica" obilježena je nizom prigodnih događaja, a središnja proslava održana je u Zadru pod pokroviteljstvom Vlade RH. Svečanoj akademiji nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

Svečanosti u prigodi obilježavanja 30. obljetnice VRO "Maslenica" u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru nazočio je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U nastavku obilježavanja sudionici su se prisjetili poginulih pripadnika 3. gardijske brigade "Kune" u Kašiću. Pripadnici ove brigade došli su iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih snaga. Nažalost, u samo jednoj noći na području Kašića poginula su 24 hrabra pripadnika postrojbe, od kojih 17 u zasjedi.

U sjećanje na njihovu hrabrost i odanost domovini, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine vijence su položili roditelji poginulih branitelja, sudionici akcije te izaslanstvo državnog vrha. Zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su zadarski župan Božidar Longin i župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić.

Podsjetimo, Akcija Maslenica, kodnog naziva "Gusar", počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata. Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom, čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. 

Brodsko-posavska županija Podržali centre kompetencija Medicinske i Tehničke škole Sastanak BPŽ Učinkovito, kvalitetno i transparentno pružanje usluga građanima Država će poticati spajanje jedinica lokalne samouprave Obilježena 31. obljetnica oslobodilačke operacije Šagovina ‘91. Akcija u kojoj su hrvatske snage razbile neprijatelja kod N. Gradiške