Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija

Podržali centre kompetencija Medicinske i Tehničke škole

1/2
Foto: bpz.hr
Na 13. sjednici Županijske skupštine vijećnici su podigli ruke za financiranje aktivnosti dvaju vrijednih projekata obrazovnih ustanova

U Velikoj vijećnici Županijske uprave održana je 13. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije kojom je predsjedavao Pero Ćosić. Županijski vijećnici većinom glasova podržali su prijedlog odluke o davanju suglasnosti na odluku Školskog odbora slavonskobrodske Medicinske škole o pokretanju postupaka javne nabave u sklopu projekta Regionalnog centra kompetencija Medicinska +.

Županijska skupština dala je suglasnost i na prijedlog odluke o financiranju projektnih aktivnosti za provedbu 1,19 milijuna eura vrijednog projekta "Regionalni centar kompetentnosti Slavonika 5.1", koji provodi brodska Tehnička škola. Ova škola također je dobila suglasnost za pokretanje postupaka javne nabave.

Kupuju dvije nekretnine

Na sjednici su usvojeni i prijedlozi odluka o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka, o prijenosu vrijednosti izvedenih radova u 2022. godini Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, o financiranju upravljanja zaštićenim područjem spomenika prirode "Kanjoni Pljuskare" te o kupnji dvije nekretnine, odnosno dva građevinska zemljišta za potrebe realizacije EU projekta "Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo".

Tijekom aktualnog sata pitanja su postavili vijećnici Damir Klaić i Goran Knežević.

Prvo pitanje odnosilo se na rad slavonskobrodske Opće bolnice, odnosno dugog čekanja na ultrazvučne preglede. Vijećnika je zanimalo je li tomu uzrok nedostatak opreme ili osoblja te može li Županija nešto učiniti kako bi se čekanje na takve preglede skratilo.

I drugo pitanje koje je postavio vijećnik Knežević ticalo se zdravstva, odnosno rada domova zdravlja te što Županija čini po pitanju poboljšanja uvjeta rada domova zdravlja i nedostatka liječnika obiteljske medicine u svjetlu nove reforme zdravstva Vlade RH, kojom je najavljena bolja pozicija za organizaciju rada domova zdravlja.

Župan Danijel Marušić rekao je da će prvo pitanje proslijediti Općoj bolnici.

O nedostatku liječnika

Odgovarajući na drugo pitanje, Marušić je istaknuo da je nedostatak liječnika problem cijele Hrvatske, a županija mjerama poput stipendiranja studenata medicine i ulaganja u zdravstvene ustanove nastoji poboljšati trenutačno stanje. Dodao je da rješavanje ovog problema treba gledati i iz perspektive najavljene reforme zdravstva, pogotovo u sektoru obiteljske medicine.

– Reforma Vlade RH, koja je sveobuhvatna i tiče se svih sektora i struktura zdravstva, pružit će bolje mogućnosti organizacije rada domova zdravlja i obiteljske medicine, kao i svih drugih vrsta pružanja zdravstvene skrbi, a djelovat će i po pitanju nedostatka liječnika. Cilj joj je osiguravanje dostupnosti zdravstvene usluge na svim razinama – poručio je župan.

Sastanak BPŽ Učinkovito, kvalitetno i transparentno pružanje usluga građanima Država će poticati spajanje jedinica lokalne samouprave energetska obnova Pripremili se i na vrijeme odgovorili izazovima energetske krize Brodsko-posavska županija Brodsko kolo 59 godina čuva slavonske običaje i kulturu