Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
energetska obnova

Pripremili se i na vrijeme odgovorili izazovima energetske krize

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Energetski su obnovljene zgrade svih županijskih bolnica i domova zdravlja, pri čemu je u slavonskobrodsku bolnicu uloženo oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna

U prošloj godini završene su energetske obnove svih osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Brodsko-posavska županija, a to je posebno dobilo na važnosti povećanjem cijene energenata. Energetski su obnovljene zgrade svih županijskih bolnica i domova zdravlja, pri čemu je u slavonskobrodsku bolnicu uloženo oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna. Zadnje ulaganje od 25 milijuna kuna odnosi se upravo na tzv. novu bolnicu u Novoj Gradiški.

Završen je i projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, koji je je sada u reprezentativnom stanju, a u projektu vrijednom 13,3 milijuna kuna Županija je sudjelovala sa 40 posto sredstava.

Prema riječima župana Danijela Marušića, Brodsko-posavska županija u partnerskom je odnosu s Vladom RH te sustavno i planski odgovara na sve probleme i izazove.

– Energetski smo obnovili sve institucije od vitalne važnosti i pritom ostvarili znatne uštede u potrošnji energenata, tako da njihov rad nije bio ugrožen. Iako su vremena izazovna, još bih jednom poručio našim građanima da ne moraju strahovati od budućnosti, mogu imati povjerenje u aktualnu vlast i zadržati optimizam. Samo uz takav stav možemo i moramo prebroditi krizu – istaknuo je Marušić te dodao kako se Županija uz još neke projekte usmjerava i prema korištenju alternativnih izvora energije.

Zahvaljujući energetskim obnovama, ali i mjerama koje je donijela hrvatska Vlada, prosvjetne, zdravstvene i druge ustanove u županijskoj nadležnosti globalnu energetsku krizu nisu osjetile u znatnijoj mjeri.