Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Kopački rit otvoren za rekreaciju i edukaciju osječkih studenata

Kopački rit
1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Ideja je da uz osnovnu ulaznicu, koja stoji dva eura, studenti Sveučilišta mogu tijekom cijele akademske godine dolaziti u Park prirode, biciklirati, šetati se, trčati...

Potpisivanjem sporazuma kojim se reguliraju međusobna prava i obveze između Osječko-baranjske županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Javne ustanove Park prirode Kopački rit, 1. listopada započeo je projekt "Budi u prirodi". Riječ je o jedinstvenom projektu čiji je cilj osvijestiti i potaknuti studente na sportske aktivnosti u prirodi, a provodit će se i tematske edukativne radionice u Parku prirode Kopački rit, poput promatranja ptica, snalaženja u prostoru, edukacije o zaštiti prirode.

Oko 16.000 studenata

– Osječko-baranjska županija je u sklopu programa Europske regije sporta potpisala sporazum sa Sveučilištem u Osijeku i JU Park prirode Kopački rit kojim ćemo u sklopu projekta "Budi u prirodi" svim studentima našeg Sveučilišta, a to je njih oko 16.000 studenata, osigurati ulaz u Kopački rit. Bit će organizirane i edukativne radionice gdje će studenti tijekom ove akademske godine moći organizirano dolaziti u Kopački rit, boraviti u prirodi, baviti se sportom i sudjelovati u svim radionicama JU Park prirode. Važno nam je potaknuti mlade na boravak u prirodi i bavljenje sportom, a Kopački rit kao naša Amazona je i turistički najprivlačniji dio naše županije. Time želimo jednostavno upoznati mlade ljude što se događa i kako živi Kopački rit – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić dodao je da je riječ o hvale vrijednom projektu te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji, županu, Sveučilištu, rektoru i prorektorima što su prepoznali ideju.

– Ideja je da uz osnovnu ulaznicu, koja stoji dva eura, svi studenti Sveučilišta mogu tijekom cijele akademske godine dolaziti u Park prirode Kopački rit, biciklirati, šetati, trčati. Javna ustanova obvezuje se da će u sporazumom određenoj vrijednosti od 30.000 eura tijekom cijele akademske godine organizirati razne radionice. Riječ je o sportskim aktivnostima i radionicama o svim temama koje se vežu za mentalno zdravlje mladih, a prije svega ih želimo još bolje upoznati s vrijednostima koje su nadomak urbane sredine, da ih upoznamo sa svim što je bitno, a kada govorimo o zaštiti prirode da je zaista sačuvamo za buduće generacije, jer je to preduvjet kvalitete života svih nas – poručio je Ivo Bašić.

Važan dio zajednice

Prorektor za ljudske resurse i organizaciju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Damir Matanović naglasio je kako je ovaj projekt jedno od nastojanja osječkog Sveučilišta da studentima pruži nešto više osim kvalitetne nastave.

– Studenti su tu ponajprije da studiraju, ali uz sami studij postoji čitav niz znanja, vještina i emocija koje trebaju prigrliti. Jedna od bitnih je razumijevanje svoje okoline, shvaćanje da je priroda nešto što nudi zdravlje, a istodobno je i glavni resurs. Kopački rit neponovljiva je priroda na globalnoj razini i bilo bi šteta da ga studenti ne upoznaju, ne vide tu prirodu, da se ne provozaju brodovima. Imamo sreću što imamo dobre partnere i prijatelje koji su inicirali ovaj projekt koji skupa provodimo. A to su pokazatelji da su studenti i osječko sveučilište važan dio zajednice – zaključio je prorektor Damir Matanović.

storyeditor/2024-10-04/Mladi_u_fokusu.jpg Mladi u fokusu – regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije M. Lukić: Želimo uključiti mlade u sve segmente života naše županije Jesenski sajam Održan je 27. Jesenski sajam Gospodarski centar neprestano pokazuje svoju uspješnost i opravdava svrhu izgradnje storyeditor/2024-09-26/potpore04.jpg Dodijeljene potpore za 122 korisnika "Želimo pružiti priliku mladima za usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje"