Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Biogradska rivijera

Korak bliže izgradnji pretovarnih stanica

Biograd na Moru
Foto: Zadarska županija
U Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru svečano su potpisani ugovori za izgradnju te nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Ugovori su vrijedni 18 milijuna kuna

U Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru svečano su potpisani ugovori za izgradnju te nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Ugovor za izvođenje radova na izgradnji navedenih pretovarnih stanica vrijedan je 17.430.546,36 kuna (bez PDV-a) i potpisan je s tvrtkom Lavčević Zadar d.o.o., dok je ugovor za pružanje usluga nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji pretovarnih stanica vrijedan 425.750,00 kuna (bez PDV-a), a potpisan je s tvrtkom Civil Engineering Consultancy iz Zadra.

Oba ugovora potpisana su u sklopu Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje te su sufinancirana sredstvima Europske unije, priopćili su iz Zadarske županije.

Trajanje radova 12 mjeseci

Pretovarne stanice značajan su dio projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, jer će se u njima obavljati prihvat i privremeno odlaganje nerazvrstanog komunalnog otpada s gravitirajućih naseljenih područja te priprema i pretovar u vozila koja će otpad prevoziti u budući CGO, u kojem će se otpad zbrinuti.

- Izgradnja pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu krenut će odmah po potpisu ugovora, a planirano trajanje radova je 12 mjeseci. Potpisivanje ovih ugovora veliki je korak naprijed ka uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije te izgradnje CGO-a Biljane Donje - izjavio je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Gradonačelnici za mir Hrvatski grad među 7568 gradova u svjetskoj nevladinoj asocijaciji “Gradonačelnici za mir”: Biograd glavni za srednju i istočnu Europu

Pretovarna stanica Biograd na Moru nalazit će se u novoplaniranom proširenju industrijske zone Biograd, oko dva kilometra zapadno od ceste Biograd - Benkovac. Pretovarna stanica Pag bit će smještena na oko 8,5 km jugoistočno od Grada Paga, dok će pretovarna stanica u Gračacu biti smještena uz državnu cestu Gračac - Knin (D-1), oko četiri km od Gračaca u pravcu Udbine.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić podsjetio je kako se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom Zadarske županije sastoji od tri međusobno povezana projekta, koji se odnose na izgradnju i upravljanje CGO-om Biljane Donje, izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u županiji.

Većina novca iz EU

- Svima nam je jasno da gospodarenje otpadom nije samo potreba, već i naša obveza, a to smo definirali i u našoj Županijskoj razvojnoj strategiji. Svakako treba napomenuti kako je, uz ulaganja u infrastrukturu, ključno i ulaganje u edukaciju stanovništva, kako bismo do 2020. osigurali odvojeno sakupljanje i recikliranje 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla - dodao je Mršić. 

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 377,326.793,56 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u udjelu od 70,652%. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10%.

Poduzetnički inkubator Biograd na Moru Održana uvodna konferencija projekta vrijednog 38 milijuna kuna Počeo projekt – Biograd dobiva poduzetnički inkubator