Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dobre vijesti za građane Samobora

Korisnicima Energo Metana cijena plina neće rasti

Foto: Samobor
Riječ je o trgovačkom društvu kojemu je Grad suvlasnik i osnivač, a djeluje kao operator distribucijskog sustava i opskrbljivač plinom

Gdje će još sve poskupjeti plin? Tko je sljedeći na redu? Glavna su pitanja ovih dana koja muče potrošače budući da svjedoče 
drastičnim povećanjima cijena plina. Takve situacije, barem za korisnike Energo Metana u Samoboru, neće sigurno biti.

Sve je pod kontrolom

Obećala je tako samoborska gradonačelnica Petra Škrobot  koja se sastala s direktorom spomenute tvrke Antunom Oklopčićem. Na sastanku je Oklopčić napomenuo da su za svoje korisnike osigurali stabilne cijene do 30. rujna ove godine.

– Nije bilo povišenja cijena i neće ih biti jer smo na vrijeme po povoljnijim cijenama kupili dovoljne količine plina za naše korisnike. Natječajem koji je proveden na temelju Zakona o  tržištu plina, od travnja 2021. godine više od 6000 naših krajnjih kupaca kategorije kućanstvo u obvezi javne usluge, prebačeno je opskrbljivaču GPZ-Opskrba. Do kraja prošle godine oko 1500 kupaca vratilo se Energo Metanu sklopivši ugovore o opskrbi na tržišnoj osnovi, a prelasci se intenzivno nastavljaju i dalje. Osim toga Energo Metan opskrbljuje i više od 400 kupaca iz kategorije poduzetništvo. Svi naši kupci mogu biti sigurni da promjena do 30. rujna ove godine neće biti. Teško je predvidjeti kretanje cijena nakon tog datuma jer je riječ o globalnim trendovima i cijenama  na burzama na koje ne možemo utjecati. Prema sadašnjim prognozama na međunarodnom tržištu, može se očekivati da će nakon 1. listopada doći do rasta cijena, a mi ćemo napraviti sve da taj mogući rast bude što manji – napomenuo je Oklopčić.

Gradonačelnica Škrobot dodala je da Grad prati situaciju te se razmatra nekoliko mjera koje bi mogle pomoći krajnjim korisnicima bude li to potrebno.

– Grad kao suvlasnik Energo Metana prati situaciju i zadovoljna sam što za korisnike usluga zasad neće biti poskupljenja. Korisnici koji su otišli drugim opskrbljivačima sada zapravo moraju vidjeti isplati li im se ipak povratak na lokalnog opskrbljivača. Također, kada znamo da mnogim poduzetnicima u Hrvatskoj stižu višestruko veći računi za plin, drago mi je da naši lokalni poduzetnici, odnosno korisnici Energo Metana, neće imati taj udar. To šalje poruku da Grad Samobor stvara uvjete koji osiguravaju ostanak poduzetnika i privlačenje novih, što dokazuju investicije koje dolaze u Samobor – istaknula je Petra Škorbot.

Direktor Energo Metana je samoborsku gradonačelnicu  izvijestio detaljnije i o koracima koje društvo u suvlasništvu Grada namjerava napraviti kako bi se cijene držale pod kontrolom, a dogovoreno je da se nastavi  konstruktivna komunikacija i ubuduće.

Razgranata infrastruktura

Trgovačko društvo Energo Metan operator je distribucijskog sustava i opskrbljivač prirodnim plinom na području Samobora. Društvo raspolaže velikom distribucijskom infrastrukturom. Točnije, čvorom za prihvat plina i odorizacijskom stanicom u Rakitju te dovodnim, osam kilometara dugim, visokotlačnim, čeličnim plinovodom od Podsuseda do Samobora. A, među ostalim, i sa 176 kilometara ulične plinske mreže izvedene polietilenskim cijevima.

Potkraj 2016. godine bilo je ukupno 6128 potrošača, od čega su 5632 potrošača kućanstva, a 496 potrošača su poduzetnici. U 2016. isporučeno je  oko 12,2 milijuna kubnih metara plina, stoji na stranicama Grada Samobora.