Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Korjenasto povrće u novoj sušionici prat će se kišnicom

projekt sušionice povrća
1/3
Foto: icv.hr
Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu – opisao je Slaven Pavlović, tehnolog i glavni projektant sušionice povrća

Održana je završna konferencija projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća", koja će se graditi u Virovitici. Vrijedan je 630.712 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a ostatak je osigurala Virovitičko-podravska županija, koja je i nositelj projekta.

– Mi smo kao Županija puno ulagali, a ulagat ćemo i dalje u projekte sustava navodnjavanja. Uvidjeli smo da bi jedna ovakva sušionica povrća bila nastavak tih projekata, s obzirom na to da svi poljoprivrednici koji su obuhvaćeni sustavima navodnjavanja imaju priliku proizvoditi visoko dohodovne kulture, u ovom slučaju korjenasto povrće koje je potrebno za sušionicu povrća.

Energetski neovisna

Na taj način svi oni mogu biti dohodovniji i konkurentniji te produktivniji na samom tržištu. S obzirom na to da se ovime ujedno otvaraju i nova radna mjesta te razvija mreža kooperanata, doista je to hvalevrijedan projekt. Kada govorimo o sušenom povrću, Virovitičko-podravska županija prepoznata je na razini cijele Hrvatske. Velika nam je želja da se povrće koje proizvodimo kasnije suši u našoj sušionici i da tvrtke koje imaju potrebu za sušenim povrćem isto uzimaju iz naše županije – rekao je župan Igor Andrović.

Sušionica će se graditi u poduzetničkoj zoni Zapad 2 u Virovitici.

– Moderna sušionica povrća bit će energetski neovisna, maksimalno će se koristiti obnovljivi izvori energije. U planu je i sustav za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za grubo pranje povrća. Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu – opisao je Slaven Pavlović, tehnolog i glavni projektant sušionice povrća.

Sušionica će 80 posto energije dobivati iz te elektrane, a ostalih 20 posto dobivat će iz kotlovnice na biomasu. Kako je ranije isticano, bit će to prvi takav primjer u Europi.

Kapacitet prerade korjenastog povrća bit će 1,6 milijuna kilograma godišnje.

Velik interes

– U našoj županiji prisutna je kultura proizvodnje korjenastog bilja i poljoprivrednici su doista zainteresirani, ali u cijeloj priči vrlo je bitna cijena, odnosno uvjeti otkupa i tržišta. Oni su vrlo brzo spremni prebaciti se na ovakav način proizvodnje, no onda moramo sjesti za stol i dogovoriti detalje. Nadam se da će ovo biti još jedan uspješan primjer proizvodnje kroz sustave navodnjavanja koji su bitni i za povećanje prinosa i za cijeli ovaj projekt – rekao je pak županijski pročelnik Bojan Mijok.

Projekt sušionice povrća prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020" za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Župan Andrović najavio je da će iduće godina potpora obrtnicima biti još izdašnija Župan Andrović sastao se s obrtnicima Idućeg proljeća Sajam obrtnika na otvorenom Uklanjanje invazivnih biljaka Projekt Ružičaste zloćke Uklanjanje dviju invazivnih stranih vrsta biljaka Subvencije za staklenke za med Potpora VPŽ Župan donio odluku o subvencijama za staklenke za med