Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 4236 pregleda
Kraljica Carmen Sylva bila je važna europska povijesna ličnost

Kraljevska obitelj u Opatiji posjetila povijesno šetalište njihovih predaka

Rumunjska kraljevska obitelj u Opatiji
1/23
Foto: Foto Luigi
Ovo je za mene iznimno emocionalan trenutak, istaknuo je princ Radu. Raduje me što na ovaj način njegujete svoju povijest i baštinu te ste davne dane sačuvali od zaborava

Njegova kraljevska visost, rumunjski princ Radu, suprug Njenog visočanstva Margarete, starateljice rumunjske krune i rumunjski veleposlanik Nj. E. Constantin Mihali Grigorie posjetili su Opatiju gdje su ih dočekali gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Robert Kurelić.

Rumunjska kraljevska obitelj dva dana boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj što su iskoristili i za posjet šetnici Carmen Sylve i Villi Angiolini, mjestima gdje su njihovi kraljevski preci nekada boravili.

Opatija 'Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!' Nizozemska princeza u Opatiji govorila o djeci

Romantičnom ambijentu povijesne šetnice u sumrak doprinijeli su kostimirani članovi Kluba 60+ i Gradskog društva Crvenog križa Opatija, koji su dočarali duh prošlih vremena.

Naime, rumunjska kraljica Elizabeta, poznatija pod pseudonimom Carmen Sylva, bila je supruga prvog rumunjskog kralja Karola I. Karol I. je bio stric djedu Njenog visočanstva Margarete. Kraljica Carmen Sylva je bila pjesnikinja i spisateljica, rado je boravila u Opatiji te je šetala šumom u kojoj je često i stvarala svoja djela.

Njezin se suprug kralj Karol I. jednom prilikom davne 1896. jašući kroz šumu izgubio te je idućeg jutra posjetio kotarskog glavara baruna Artura von Schmidt-Zabierowa požalivši se što šumski putevi u zaleđu nisu uređeni te je donirao financijska sredstva za uređenje šumskih staza.

Tako je 1901. nastala današnja opatijska šumska šetnica, koja je tada nosila ime Aurora. U novije vrijeme opatijske gradske vlasti nadjenuli su joj ime slavne rumunjske kraljice koja je tako rado boravila u Opatiji.

Foto: Wikimedia commons

Princ Radu na Maloj se fortici upisao u Zlatnu knjigu slavnih gostiju Opatije.

- Ovo je za mene iznimno emocionalan trenutak. Raduje me što na ovaj način njegujete svoju povijest i baštinu te ste davne dane sačuvali od zaborava. Međusobni odnosi Hrvatske i Rumunjske iznimno su prijateljski te nas veže i zajednička povijest.

Kraljica Carmen Sylva je bila važna europska povijesna ličnost, govorila je sedam europskih jezika, a i tadašnja rumunjska kraljevska obitelj živjela je prema principima na kojima počiva današnja Europska unija, u kojoj su svi naši narodi povezani zajedničkom prošlošću i kulturom - istaknuo je princ Radu.

Foto: Foto Luigi

- Šumska šetnica Carmen Sylve zaslužuje dodatnu turističku valorizaciju te ćemo je uz pomoć europskih sredstava urediti na ponos Opatije, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić, naglasivši da bi se to trebalo dogoditi do polovice iduće godine. Zahvalivši visokom rumunjskom izaslanstvu na posjetu, istaknuo je kako bi povijesne veze u Opatiju trebale privući još više rumunjskih gostiju.

Izaslanstvo je potom posjetilo Villu Angiolinu u kojoj je danas smješten Hrvatski muzej turizma.

Ondje je princ Radu imao priliku vidjeti originalnu knjigu s potpisima slavnih i znamenitih gostiju Opatije, odnosno izvorni potpis prve rumunjske kraljice Elizabete, Carmen Sylve.

45. Marunada u Lovranu 45. marunada u lovranu ponovno osvaja posjetitelje Manifestacija koju je i britanski Guardian proglasio jednom od najboljih u Europi