Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
45. marunada u lovranu ponovno osvaja posjetitelje

Manifestacija koju je i britanski Guardian proglasio jednom od najboljih u Europi

45. Marunada u Lovranu
1/18
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Opća Opasnost, Magazin i lokalni bendovi Lady Luna, Dellboys i Šajeta posjetitelje su zabavljali u večernjim satima, tako da zabave i plesa zasigurno nije nedostajalo

Lovran, malo mjesto pokraj Opatije, ovog su vikenda posjetili brojni gosti iz regije, ali i inozemstva koji su došli u taj kvarnerski gradić kako bi uživali u pečenim marunima i zanimljivom bogatom programu jubilarne 45. Marunade.

Lovran je inače poznat po svojim marunima koji glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu, stoga su im Lovranci posvetili manifestaciju u listopadu nazvanu Marunada koja se već četiri desetljeća održava u Lovranu i obližnjim selima Lignju i Dobreću.

I na ovogodišnjoj Marunadi domaći i strani posjetitelji imali su priliku kušati domaće autohtone proizvode. Od tradicionalnih pečenih maruna, kolača, slastica do domaćih medica, rakija i mladog vina. Osim jela i pića tu su i prepuni štandovi igračaka, odjeće, nakita, poludragog kamenja, raznih ručnih radova i ostalih zanimljivih predmeta, tako da se za svačiji ukus može pronaći po nešto.

Ni sportskih sadržaja nije nedostajalo pa su tako u subotu mladi Lovranci pokazali svoje vještine na nogometnom turniru kojeg sami organiziraju svake godine, što govori o tome koliko im je važna ta manifestacija i koliko joj se vesele svake godine. Uz podršku lokalnih ugostiteljskih objekata tu su i vrijedne nagrade za prva tri najbolja tima, a za atmosferu na školskom igralištu zaslužan je i DJ koji svake godine pušta muziku.

Osim nogometnog turnira tu je još i poznata regata, natjecanje u športskom ribolovu, planinarenje, boćarski turnir i biciklijada.

Opća Opasnost, Magazin i lokalni bendovi Lady Luna, Dellboys i Šajeta posjetitelje su zabavljali u večernjim satima, tako da zabave i plesa za sve uzraste zasigurno nije nedostajalo.

Reci DA sportu u Opatiji Poticajno Peti Opatijski sportski dan održan pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“

Lovranska Marunada našla se i u društvu sličnih manifestacija iz Švicarske, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije i Španjolske na švicarskom web portalu Kastanienland koji promiče pitome kestene, jela od njih kao i manifestacije koje promoviraju kestenje.

"Manifestacija Marunada jedna je od najvećih posebnosti Lovrana. Ona je Lovran učinila poznatim diljem Hrvatske, a zahvaljujući turistima, prepoznat je i u inozemstvu. No Marunade ne bi bilo bez vrijednih ruku ljudi s područja cijele Lovranštine", kazao je gradonačelnik Bojan Simonič.

Koliko je posebna manifestacija govori i činjenica da ju je britanski dnevni list The Guardian proglasio jednom od deset najboljih europskih jesenskih gastro festivala.

mobitel u vožnji Sigurnost u prometu Prvi grad u Hrvatskoj koji ima Free mobile zonu