Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Dobili povelju

Krapinsko-zagorska županija prva dobila status 'Županija – prijatelj djece'

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Aida Salihagić Kadić predsjednica Saveza društava Naša djeca
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Program "Prijatelj djece" trenutno provodi 111 lokalnih zajednica, a ukupno 51 grad i općina nose taj prestižni naziv

Krapinsko-zagorska županija danas je dobila povelju "Županija - prijatelj djece" čime je postala prva županija u Hrvatskoj koja je dobila taj status. Ugovor su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić.

- Moram priznati da već dugo nisam potpisao ovakav sporazum sa smiješkom na licu. Dobivanje statusa 'Županija prijatelj djece' nije samo tabla, koju ćemo staviti na pročelje, iako se veselim tom danu jer to je samo dokaz da smo stvarno prijatelji djece, da živimo na način da promičemo prava djeteta, da vodimo brigu o djeci, od onih najmanjih uzrasta, jaslica, vrtića, škola i da njihovim roditeljima i obiteljima pokušavamo olakšati život. I to je ključ čitave priče. Ne možete preko noći, kad potpišete sporazum, stvoriti uvjete, odnosno zadovoljiti kriterije koji bi vam donijeli taj status. To je dugogodišnji proces kojeg smo mi u Krapinsko-zagorskoj županiji odavno prepoznali – istaknuo je župan Kolar.

Strogi kriteriji

Izrazio je i zadovoljstvo što je upravo Krapinsko-zagorska županija ta koja je prva potpisala ugovor i priključila se projektu dogovorenom s Hrvatskom zajednicom županija.

- Drago mi je da smo prvi, koji smo potpisali takav sporazum, i da prvi dobijemo to prestižno priznanje, ali to nije najbitnija stvar. Bitno je da ispunimo sve kriterije koji su izuzetno strogi jer takvi moraju biti. To znači da smo onda napravili sve što od nas društvo i zajednica očekuje – rekao je Kolar.

Prema riječima predsjednice Saveza društava Naša Djeca Hrvatske, program "Prijatelji djece" trenutno provodi 111 lokalnih zajednica, a ukupno 51 grad i općina nose taj prestižni naziv.

- To su one lokalne zajednice u kojima su učinjeni značajni pomaci u promicanju, poštivanju dječjih prava, u stvaranju sigurnog, zdravog poticanog okružja za rasti i razvoj djece – pojasnila je Aida Salihagić Kadić.