Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
'Zagorje Vukovaru'

Krapinsko-zagorska županija Vukovaru poklonila glazbenu ogradu

Glazbena ograda u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osim glazbene ograde, u sklopu programa "Zagorje Vukovaru", Krapinsko-zagorska županija osigurala je donacije za vukovarsku bolnicu i obnovu Vodotornja te donaciju igračaka dječjim vrtićima

U sklopu cjelodnevnog programa "Zagorje Vukovaru" na Trgu Republike Hrvatske otkrivena je glazbena ograda sa zvukovima hrvatske himne. Ograda je poklon Krapinsko-zagorske županije Vukovaru, a ista je eksponat koji je dio „Parka znanosti“, jedinstvenog projekta u svijetu započetog upravo u ovoj županiji. Sastoji se od 35 metalnih cijevi, a eksponat će omogućiti svakom posjetitelju, pa i onima bez glazbene izobrazbe, da odsviraju prve taktove hrvatske himne.

- Iste ovakve orgulje postavljene su u Zelenjaku pokraj spomenika hrvatske himne. Ovo su druge takve orgulje postavljene u Hrvatskoj, a, ako je igdje njima mjesto, onda je to svakako u Vukovaru - rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Foto: Branimir Bradarić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako nema boljeg mjesta za postavljanje glazbenih orgulja od Trga Republike Hrvatske u Vukovaru.

-To je jedan autentičan poklon gradu Vukovaru. Osim Zelenjaka jedino mjesto gdje su one postavljene sada je i Vukovar - rekao je Penava.

U sklopu programa "Zagorje Vukovaru", uz župana Kolara, u gradu heroju boravili su i predstavnici 32 jedinice lokalne samouprave iz ove županije, kao i predstavnici svih braniteljskih i stradalničkih udruga koje djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim glazbene ograde, Krapinsko-zagorska županija osigurala je za Opću županijsku bolnicu Vukovar donaciju od 20.000 kuna, kao i donaciju igračaka vukovarskim dječjim vrtićima vrijednu 35.000 kuna. Krapinsko-zagorska županija uključila se i u obnovu Vodotornja s donacijom od 50.000 kuna, a prema Kolarovim najavama u proračunu za iduću godinu za ovu namjenu osigurano je dodatnih 100.000 kuna. Posjet će biti završen kulturno-zabavnim programom pod nazivom "Zagorje Vukovaru" gdje će se posjetiteljima podijeliti na tisuće komada zagorskih štrukli, licitarskih srca, zagorskih mlinaca i medenjaka, a svi okupljeni moći će se zabaviti na koncertu popularnih kajkavskih popevki.