Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
NOVA POTPORA ŽUPANIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Kreditna linija za stočarsku proizvodnju

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nova mjera potiče nabavu grla za tov i rasplodnih junica, ovaca i koza

Nakon što je raspisala kreditnu liniju za proljetnu sjetvu, za kojom je ove godine veći interes poljoprivrednika nego ikada prije, a nakon toga i javne pozive za još 15 potpornih namjena za poljoprivrednu proizvodnju, Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je s još jednom kreditnom linijom za svoje poljoprivredne proizvođače. Riječ je o kreditnoj liniji za stočarsku proizvodnju kojom se potiče nabava grla za tov junadi i svinja te nabava rasplodnih junica, ovaca i koza. Bjelovarsko-bilogorska županija od 2004. poljoprivrednicima s područja županije pruža mogućnost povoljnog kreditiranja stočarske proizvodnje uz nižu kamatnu stopu za korisnika kredita, koju subvencionira Županija.

Župani Radimir Čačić i Damir Bajs o međužupanijskoj suradnji Spreman Razvojni sporazum za središnju i sjevernu Hrvatsku

U skladu s time, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o suradnji na programu kreditiranja stočarske proizvodnje s predstavnicima pet poslovnih banaka, Privrednom bankom Zagreb, Erste&Steiermärkische bankom, Podravskom bankom, Hrvatskom poštanskom bankom i OTP bankom. Kamatna stopa iznosi od 3,65 do 4% godišnje dok je subvencija Županije 1,80 posto, pa poljoprivrednik snosi kamatu najviše do 2,20 posto. Najniži pojedinačni iznos kredita je 36.000 kuna, a najviši 250.000 kuna.

– Bjelovarsko-bilogorska županija ima 17 aktivnih mjera usmjerenih prema poljoprivrednicima, zadrugama i tvrtkama koje se bave poljoprivredom. Dobar dio vezan je uz stočarstvo, a dio uz ratarstvo. Ipak, najuspješnija mjera je kreditiranje proljetne sjetve. Dosad smo primili rekordan broj zahtjeva, njih 209 u vrijednosti od 35 milijuna kuna. Mogućnost povoljnog kreditiranja stočarske proizvodnje uz nižu kamatnu stopu sigurno će olakšati posao stočarima koji se odluče za korištenje mjere – istaknuo je župan Damir Bajs.