Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župani Radimir Čačić i Damir Bajs o međužupanijskoj suradnji

Spreman Razvojni sporazum za središnju i sjevernu Hrvatsku

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je projekt Distributivnog centra na području Bjelovarskog sajma

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić bio je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i to zato što ove županije veže potpisani sporazum o suradnji, a čiji su dio i Krapinsko-zagorska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija. Suradnja je to koja se očitovala i u zajedničkom nastupu na brojnim sastancima te najvažnije, pripremi Razvojnog sporazuma za središnju i sjevernu Hrvatsku o kojem se usuglasilo svih pet županija i koji je spreman za potpis, a bio je prezentiran i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Na natječaje Grada Daruvara prijavljen 41 program Daruvarskim udrugama dodijeljeno više od pola milijuna kuna potpora

Obradivo 90.000 hektara

Svaka od navedenih pet županija predložila je niz projekata koji bi bili osnova za korištenje sredstava Europske unije u novom proračunskom razdoblju, a sam sporazum pridružio bi se Sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem. Jedan od projekata koje je predložio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs jest projekt Distributivnog centra na prostoru Bjelovarskog sajma koji bi sadržavao hladnjaču, dvoranu za edukacije i prezentacije, izložbene prostore, kuhinje i ostalo, ukupne vrijednosti 380 milijuna kuna. Nudila bi se mogućnost korištenja prostora za potrebe proizvodno-uslužnih djelatnosti, uredske prostore, kuhinju, dvoranu za edukacije poljoprivrednika, poduzetnika i ostalo. Distributivni centar na prostoru Bjelovarskog sajma ne bi bio namijenjen samo potrebama poljoprivrednika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, već i drugih poljoprivrednika s područja RH. Bjelovarsko-bilogorska županija, kažu, vodeća je po poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, a posebice u stočarstvu, kako po količinama tako i kvaliteti mesa i mlijeka proizvedenih na tom području. Na to se nadovezuje i druga poljoprivredna proizvodnja poput povrtlarskih i voćarskih kultura koje su iznimno napredovale u posljednje vrijeme. Naime, od ukupno 90 tisuća hektara obrađenih poljoprivrednih površina u županiji oko 3 800 hektara odnosi se na voćarske i povrtlarske kulture.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Prva znanstvena publikacija o postrojbi kroz koju je prošlo 10.000 hrvatskih branitelja

Mogućnost plasiranja robe

– Ključan element je suradnja sa središnjom vlasti, ali i između županija. Prema sporazumu, s još 4 županije sjeverne i središnje Hrvatske surađujemo na nizu projekata. Međutim, daleko najveći projekt koji je pred nama je potpisivanje Razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku. Želimo da nam se omogući vođenje važnih i velikih projekata, što smo rekli i premijeru Plenkoviću. Distributivni centar na prostoru Bjelovarskog sajma bio bi projekt koji bi trebao pružiti mogućnost da naši poljoprivrednici ovdje plasiraju svoju robu. Naša županija je po ukupnoj proizvodnji druga u državi, što znači da se svaka peta kuna obrne u poljoprivredi. Distributivni centar najveći je poljoprivredni projekt koji je neka županija priložila. Riječ je o ključnom elementu konkurentnosti naše županije. Moram naglasiti da već imamo sve što je potrebno za početak gradnje centra. Očekuje se jedino da Vlada RH odobri projekt – poručio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.