Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Kreditni potencijal za stambene kredite povećan na 100 milijuna kuna

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Projekt subvencioniranja kamate na kredit, kakav je pokrenula OBŽ, jedini je u RH

Na dnevnom redu prve ovogodišnje, 36. sjednice aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije bilo je 12 točaka i sve su usvojene.

Otvorena prva znanstveno-istraživačka ustanova Međimurje dobilo modernu Metalsku jezgru u koju se vraćaju znanstvenici

Udvostručena vrijednost

Vijećnici su usvojili promjene Statuta Osječko-baranjske županije, Izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije, zatim promjene u projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", Informaciju o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, Izvješće o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova.

– Današnjom odlukom osiguravamo nastavak projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" i financijski udvostručujemo njegovu vrijednost. Uz Osječko-baranjsku županiju u projekt se uključuje sve više općina i gradova, a zajedno sufinanciramo kamate na stambene kredite, što je jedini takav projekt u Hrvatskoj – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović dodala je da je Osječko-baranjska županija 2019. godine pokrenula projekt kojim subvencionira kamate onima koji imaju prebivalište, zasnovan radni odnos ili kupuju stan ili kuću na području županije te je u partnerstvu s poslovnim bankama osigurala kreditni potencijal od 50 milijuna kuna.

– Taj je iznos iskorišten jer smo imali 142 korisnika koja su kupila stan ili kuću na području županije. Kako i dalje postoji veliki interes korisnika, danas je kreditni potencijal povećan za još 50 milijuna kuna te iznosi 100 milijuna kuna. Sada slijedi potpisivanje novog ugovora s poslovnim bankama te potom nastavak provedbe projekta – rekla je.

ŽUPANIJSKI STOŽER KORIGIRAO ODLUKU U školske klupe danas se vraća većina učenika

Sufinanciran prijevoz

Župan je upozorio i na važnost sufinanciranja prijevoza željeznicom studenata s područja Osječko-baranjske županije za što je ove godine u proračunu osigurano 300.000 kuna, no bude li potrebno, taj iznos će se povećati. Sufinancirani prijevoz prošle je godine koristilo 317 studenata, a ove su se godine već prijavila 463 studenta-korisnika.

Pod točkom Pitanja i prijedlozi posebnu pozornost dobilo je pitanje Marka Bogatića o problematici komaraca. Župan je naglasio da se dvije i pol godine priča o komarcima, a nakon poznatih problema zbog najezde komaraca i intervencije Županije uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, kao i niza drugih aktivnosti Županije, prošle godine dao je konkretan prijedlog za sustavnu borbu protiv komaraca. Nažalost, pojedini gradonačelnici i načelnici to su odbili, pa sada isključivo jedinice lokalne samouprave snose i odgovornost za stanje kakvo će biti ovoga ljeta.