Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvorena prva znanstveno-istraživačka ustanova

Međimurje dobilo modernu Metalsku jezgru u koju se vraćaju znanstvenici

1/3
Foto: Međimurska županija
Županija je izdvojila 4,339.300 kuna, dok 31,290.223 kune stižu iz europskih fondova

Zahvaljujući ulaganju Međimurske županije i Svjetske banke te EU fondovima, na prostoru bivše vojarne u Čakovcu na noge je postavljen Centar znanja sa šest objekata u kojima djeluje osam potpornih obrazovnih i znanstvenih institucija.

Predstavljena modernizirana kampanja “Manje oružja – manje tragedija” Od najranije dobi stvaraju svijest o opasnostima koje donosi oružje

Povratak Međimurju

Posljednja obnovljena zgrada je "stara konjušnica" u kojoj je Međimurska županija osnovala i opremila Metalsku jezgru, prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

Foto: Međimurska županija

Projekt "Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra" vrijedan je 35,629.523 kune, a njime su osigurani infrastrukturni preduvjeti, opremljeni laboratoriji za prototipiranje, modularne radionice, uredi i informatička radionica. Međimurska županija za projekt je izdvojila 4,339.300 kuna, dok je 31,290.223 kune sufinancirano iz europskih fondova.

Voditeljica projekta je Maša Tomašić, a ekipu Metalske jezgre čine ravnatelj dr. sc. Mario Šercer te voditeljice odjela dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec i dr. sc. Marina Grabar Branilović. Troje znanstvenika i istraživača radilo je na prestižnim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, institutima i tvrtkama, a svoje znanje i stručnost odlučili su uložiti u rodno Međimurje.

Dvogodišnji projekt “Pletenica života II” – otvoreni dnevni boravci za druženja umirovljenika

Jedini županijski

Vrata Metalske jezgre otvorena su za sve koji žele koristiti postojeću opremu u znanstveno-istraživačke svrhe. Tu su, uz ostalo, laboratorij za Internet stvari (IoT) i laboratorij za prototipiranje, mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D skenera i optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje. Kako je istaknuto, 3D printer u FMD tehnologiji jedini je uređaj takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, a prvi najbliži nalazi se u Milanu. Župan Matija Posavec ističe da je to prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu jedne županije.

– Metalska jezgra već danas opravdava svoju funkciju jer obnovili smo još jedan napušteni objekt, vratili smo mlade i sposobne znanstvenike u Međimurje te stvaramo nova radna mjesta i prilike za buduće generacije – rekao je župan.