Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dvogodišnji projekt

“Pletenica života II” – otvoreni dnevni boravci za druženja umirovljenika

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bespovratna sredstva za projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna, a kojem je nositelj Županija, dodijeljena su iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svaki peti stanovnik stariji je od 65 godina, a briga i skrb o toj skupini stanovništva jedan je od prioriteta Županije. U skladu s tim Bjelovarsko-bilogorska županija provodi niz projekata čiji je cilj poboljšanje kvalitete njihova života.

ZAJEDNIČKA AKCIJA Umirovljeničke udruge od svojih će prihoda donirati najmanje 70.000 kn

Zaposleno osam ljudi

Jedan od takvih projekata europski je projekt “Pletenica života – faza II“ čija su ciljana skupina osobe treće životne dobi i u sklopu kojeg su organizirani dnevni boravci u Velikom Grđevcu i Velikom Trojstvu kao mjesta okupljanja, druženja i organiziranja aktivnosti. Projekt je vrijedan 1.5 milijuna kuna, a nositelj mu je Bjelovarsko-bilogorska županija. Provodi ga u suradnji s partnerima, a to su Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo i Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac. Sredstva za projekt koji će se provoditi 2 godine u potpunosti su bespovratna, a dodijeljena su iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Projektom “Pletenica života – faza II“ koji je započeo u listopadu prošle godine obuhvaćeno je 110 osoba. Riječ je o osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom te članovima obitelji uključenih u projektne aktivnosti, dok je projektom zaposleno 8 osoba.

– Puno mi znači što mogu doći u dnevni boravak, družimo se i lijepo nam je. Dolazim svaki tjedan, bavim se ručnim radom, konkretno štrikanjem. Puno mi znači da u ovim godinama mogu dobiti podršku i potrebnu uslugu. Od svega mi najviše znači razgovor – objasnila je važnost ovog projekta jedna od korisnica Anđelka Maljak iz Velikog Grđevca. Dok su 4 osobe zaposlene za upravljanje projektom i administraciju, 4 osobe zaposlene su za rad s korisnicima, odnosno u svakom dnevnom boravku bit će po 2 osobe koje su važan dio njihove svakodnevice. U sklopu projekta osigurana su i 2 automobila, po jedan za svakog partnera, kako bi se korisnike iz njihovih domova dovezlo u dnevni boravak. Ključeve jednog vozila ovih dana je u Velikom Grđevcu uručio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

KORAK DALJE U KORIŠTENJU OBNOVNLJIVIH IZVORA ENERGIJE Fotonaponska elektrana na krovu sportske dvorane proizvodi struju

Osnovne usluge

– Naša županija ima veliki broj stanovnika treće životne dobi, točnije svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina. Mnogi su sami i nemaju od koga dobiti potrebnu pomoć. Novo moderno vrijeme razdvaja obitelji, djeca se često presele u neka druga mjesta, gradove, pa čak i države. Možda bi im i pomogli, no to jednostavno fizički nije moguće. Ključno je da starijim sugrađanima osiguramo barem osnovne usluge koje će im biti od velikog značaja, poput nabavke potrepština, kuhanja ručka, cijepanja drva i slično. Kroz ovaj projekt napravljen je i dodatni iskorak, a to je uključenje naših sugrađana u društvo i životne aktivnosti koje ne mogu sami obavljati. Korisnicima će biti pružena pomoć, moći će se družiti, slušat će predavanja u dnevnom boravku. To će im omogućiti ljepši život, posebno sada u vrijeme epidemije. Ovaj program omogućava ono što je najvažnije, a to je da ljudi ostanu tamo gdje žive. Naravno, sve aktivnosti odvijat će se sukladno propisanim epidemiološkim mjerama – zaključio je župan Damir Bajs.