Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ZAJEDNIČKA AKCIJA

Umirovljeničke udruge od svojih će prihoda donirati najmanje 70.000 kn

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije pomaže umirovljenicima Sisačko-moslavačke županije

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Held odlučili su pomoći građanima treće životne dobi koji su nastradali u razornom potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

VUKOVAR ZA BANOVINU Prikupljena pomoć vrijedna 200.000 kn

Partnerski odnos

Naime, odlukom župana Damira Bajsa Bjelovarsko-bilogorska županija je odmah nakon potresa uplatila kompletan iznos godišnje županijske tekuće pričuve u iznosu od 250 tisuća kuna gradovima Petrinji, Glini i Sisku te Sisačko-moslavačkoj županiji. Pomoći su doprinijele i žurne službe s područja županije koje su od prvog dana na terenu i pomažu nastradalim područjima. Veliki doprinos dali su i građani svojim donacijama, a inicijativu za pomoć građanima treće životne dobi pokrenula je i županijska Matica umirovljenika. Pod motom „umirovljenici pomažu umirovljenicima“ na izvršnom odboru Matice umirovljenika odlučeno je kako će se svaka matica odnosno udruga umirovljenika, njih 24 koliko djeluju pod okriljem Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije, odreći najmanje 10 posto svojih prihoda.

U Matici umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije procjenjuju da će prikupiti oko 70 tisuća kuna, a točan iznos znat će se krajem mjeseca do kada će uključene udruge umirovljenika uplatiti donirana sredstva. U njihovu humanu gestu u partnerskom se odnosu uključuje i Bjelovarsko-bilogorska županija koja će za pomoć stradalim umirovljenicima osigurati istovjetan iznos sredstava kao i umirovljeničke udruge. Bit će to dragocjena pomoć jednoj od najugroženijih skupina društva, građanima treće životne dobi s područja Sisačko-moslavačke županije. Način doznačivanja sredstava dogovorit će Bjelovarsko-bilogorska županija i Matica umirovljenika BBŽ-a u dogovoru s udrugama umirovljenika s područja Sisačko-moslavačke županije te nadležnim gradovima i općinama.

Virski chef kuhao u glini “Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac”

Uskratili sebi

– Uvijek ističem, prije svega misleći na našu umirovljeničku populaciju, da smo sretni što živimo na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Naša županija na čelu sa županom Damirom Bajsom već sedmu godinu izdvaja velik novac i tako olakšava svakodnevicu sugrađanima treće životne dobi. Mi smo odlučili odreći se upravo jednog dijela tog novca. Zbog korone imamo puno manje aktivnosti te smo odlučili odreći se nečega i to darovati stradalim stanovnicima Banije. Drago mi je što ćemo pomoći i olakšati ljudima kojima je pomoć potrebna. Mislim da je prirodno da pomažemo svoju populaciju koja to proživljava na posebno težak način. Naša županijska Matica ima 24 udruge, a na izvršnom odboru jednoglasno smo odlučili da će od novca koji smo povukli Javnim pozivom od Bjelovarsko-bilogorske županije, najmanje 10 posto svaka udruga uplatiti na županijski račun Matice Bjelovarsko-bilogorske županije. Očekujemo da ćemo skupiti od 70 do 90 tisuća kuna koje ćemo uplatiti umirovljenicima na stradalom području – rekao je predsjednik Matice umirovljenika BBŽ-a Željko Held.