Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Virski chef kuhao u glini

“Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac”

Foto: Arhiv Dario Kapović
U Majskim Poljanama nijedna kuća nije ostala čitava, no ljudi su zaista jako zahvalni na pomoći – kaže chef Kapović

Više od tri tjedna od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i sva manja okolna mjesta, na područje Banije neumorno dolazi pomoć sa svih strana Hrvatske i inozemstva. Na Baniji su vatrogasci, pripadnici Gorske službe spašavanja, brojne navijačke skupine, policajci, djelatnici Crvenog križa te volonteri iz svih hrvatskih gradova i mjesta.

INDIVIDUALNI POSJETI Uskoro se očekuje početak rada bazena

Dolaze ljudi makar na jedan dan, pruže pomoć pa se vrate u Zagreb ili u neki od okolnih gradova, dok istovremeno neprekidno pristižu kombiji s donacijama građana u hrani i potrepštinama. Poslano 11 tona donacija Jedanaest tona donacija tako je otišlo s otoka Vira prema Hrastovici, Glini i Kostajnici, a kako pomoć svakodnevno dolazi sa svih strana, hrana zasad ne predstavlja problem.

– Donacije u hrani osim građana donose i mesari. Netko od njih pošalje stotinu ili dvije stotine kilograma teletine ili svinjetine, a hranu još dostavljaju trgovački lanci i proizvođači hrane poput Konzuma ili PIK Vrbovca. Hrvatski narod u ovoj se nevolji i nesreći zaista iskazao – kaže za Virski list Viranin Dario Kapović koji je drugi tjedan od potresa proveo u Glini kuhajući u improviziranoj šatorskoj kuhinji.

Kapović je vrhunski chef u nadaleko poznatom zadarskom restoranu Bruschetta, a profesionalnu karijeru započeo je u virskom restoranu Kotarina. S kolegama iz zadarskog restorana i vlasnikom Bruschette Božidarem Vedrićem, Kapović je boravio u Glini gdje je spremao hranu za stanovnike Banije, volontere i sve druge koji na bilo koji način pomažu unesrećenima u potresu.

PROČELNIK ZA GOSPODARSTVO Hrvoje Niče: Bilježimo minimalan pad gospodarstva

– Posla je bilo za sve nas koji smo došli, no bilo bi ga dovoljno i da nas je bilo dvostruko više. Nas petero kuhara smo kuhali za oko dvije-tri tisuće ljudi, a vikendom čak i za pet tisuća. U jednom ogromnom kazanu u šutu smo izbacivali 120 obroka, pa smo kuhali bez prestanka od osam sati ujutro do osam navečer – govori virsko-zadarski chef.

“Nijedna kuća nije čitava”

Priča s kuharima na Baniji počela je odmah nakon potresa kada je 1. siječnja u Glinu došla ekipa iz zadarskog restorana i pizzerije 4 kantuna. Bili su smješteni unutar dvorišta Drvnog centra Glina gdje su radili prvo u kamp-kućici, a potom i u šatoru. Drvni centar postao je tako kuhinja i sabirni centar za humanitarnu pomoć, sjedište Crvenog križa i privremeni smještaj za radnike firme kojima su srušene kuće. A srušene su sve.

– Nisam vidio nijednu kuću koja je ostala na mjestu, sve su srušene ili znatno oštećene. Zaista je strašno – ističe Kapović koji je sa svojim kolegama kuharima došao na Baniju nakon što je Glinu napustila ekipa iz restorana 4 kantuna, dok je nakon osoblja Bruschette na teren došla ekipa iz splitskih restorana.

– Sada je stanje malo bolje nego u početku, ali sve skupa to ipak izgleda jako tužno. Tamo je praktički kao u vrijeme rata. U Majskim Poljanama nijedna kuća nije ostala čitava, no ljudi su zaista jako zahvalni na pomoći. Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac koji će nekomu dobro doći. Zimu treba preživjeti – poručuje virsko-zadarski kuhar.