Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavljena modernizirana kampanja “Manje oružja – manje tragedija”

Od najranije dobi stvaraju svijest o opasnostima koje donosi oružje

1/3
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Osim poticanja šire javnosti na dragovoljnu predaju oružja, u sklopu akcije policijski službenici obilaze i škole

Modernizirana akcija policijske uprave “Manje oružja – manje tragedija” predstavljena je u vijećnici županijske uprave. Detalje akcije kao i njene učinke predstavio je načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić kazavši kako je kampanja sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost.

Dvogodišnji projekt “Pletenica života II” – otvoreni dnevni boravci za druženja umirovljenika

Nema sankcija

Riječ je o projektu jačanja kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koje mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma.

Ovom akcijom želi se potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

– U sklopu akcije policijski službenici obilaze i škole kako bi učenike već u najranijoj dobi upoznali s opasnostima koje donose oružje i minsko eksplozivna sredstva – kazao je načelnik Valić. On je podsjetio kako su na području PU brodsko-posavske građani lani dragovoljno predali 378 komada raznog vatrenog oružja, 9167 komada streljiva za dugo i kratko oružje i 10 kilograma eksploziva.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja obavlja se bez sankcija. Ovom kampanjom želi se apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5493 kg eksploziva, 5,570.778 komada streljiva, 5354 komada automatskog i 9183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.

KORAK DALJE U KORIŠTENJU OBNOVNLJIVIH IZVORA ENERGIJE Fotonaponska elektrana na krovu sportske dvorane proizvodi struju

Dobri rezultati

Da akciju svake godine podržava i Brodsko-posavska županija podsjetio je župan Danijel Marušić. On je istaknuo kako je kampanja do sada već pokazala dobre rezultate, a posebno je dobro to što se kod djece već u najranijoj dobi stvara svijest o opasnostima koje oružje sa sobom donosi. Marušić je apelirao na građane da se i ove godine odazovu akciji i vrate ilegalno oružje jer, kako je rekao, sve je sažeto u sloganu “Manje oružja – manje tragedija”