Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Prosvjed ekoloških udruga

Krivotvore se rezultati povezanosti Lećevice s Jadrom, tražimo istragu EU!

Prosvjed ekoloških udruga ispred Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Iz ekoloških udruga ističu kako se u Studiji utjecaja na okoliš za županijski Centar za gospodarenje otpadom planira u sliv Jadra i Krke ispustiti 3,5 milijuna metara kubičnih deponijskih i fekalnih voda

- Prošlo je 80 dana od početka trasiranja za Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica. O rezultatima nisu data nikakva izvješća. Treće trasiranje je izvedeno zbog opravdane sumnje u nepravilno i nepropisno trasiranja prethodna dva puta, kada su izvođači i naručitelji trasiranja tvrdili da se boja pojavila 66. dan u Jadru. Svjesni da su prethodna dva trasiranja nepropisno izveli, pa u strahu da bi se to trećim trasiranjem moglo dokazati, izvođači trasiranja su očito ovaj put pretjerali u varanju. Tako su, izgleda, “dokazali” da podzemne vode na području Kladnjica na kojem se treba izgraditi Centar za gospodarenje otpadom uopće nisu povezane s Jadrom – ustvrdili su Vinko Gregurević iz ekološke udruge Zvona Kaštela i Anđelko Parčina iz Rast-a koji su tiskovnu konferenciju održali pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije.

Zapitali su zašto se kriju rezultati trasiranja. Istaknuli su kako se u Studiji utjecaja na okoliš za županijski Centar za gospodarenje otpadom planira u sliv Jadra i Krke ispustiti 3,5 milijuna metara kubičnih deponijskih i fekalnih voda.

-To bi trebao biti dovoljan razlog da se definitivno odustane od izgradnje kako kažu, smetlišta na tom području za koje je neupitno dokazana povezanost podzemnih voda s Jadrom i drugim izvorima vode na ovom području. Zagora ima rang II. vodozaštitne zone Jadra i Krke. Za tri krivotvorena trasiranja do sada je potrošeno 1,5 milijuna kuna, kako bi dokazali IV. zonu vodozaštite planirane lokacije. Međutim, u studijama je naveden veliki broj dokaza ljutog krša, rasjeda i ponornih zona, za koje i bez trasiranja prema odredbi čl. 22. Pravilnik o zoniranju predviđa rang II. vodozaštitne zone, u kojoj gradnja Centra za gospodarenje otpadom nije dozvoljena – poručili su kaštelanski ekolozi koji su zatražili prijem predstavnika znanstvenika i građanskih udruga kod premijera Andreja Plenkovića i direktora Hrvatskih voda, ali njihova zamolba nije prihvaćena.

- Čekaju da prođu izbori, a tada će se pobjednici složno baciti na grabež megalomanskih investicija za centar Lećevica. Da se ne bi dogodio takav poguban plan trovanja pitkih voda u Dalmaciji, znanstvenici i građanske udruge već su od tijela EU zatražile istragu i obustavu financiranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica – poručili su.