Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Kroz projekt Naturavita od mina očišćeno 2534 hektara Kopačkog rita

Projekt Naturavita
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Nakon mirovanja tijekom rujna postupak razminiranja nastavljen je i očekuje se da Osječko-baranjska županija bude u cijelosti čista od mina prije kraja 2023.

Završnom konferencijom projekta "Razminiranje, obnova šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – Naturavita" krajem rujna je označen završetak razminiranja na čak 2534 hektara. U statusu minsko sumnjivog područja na području Osječko-baranjske županije, i to Općine Bilje, ostala je još površina od 1084.710 metara četvornih, a nakon mirovanja zbog rike jelena tijekom rujna, postupak razminiranja i tih površina nastavljen je 1. listopada te se očekuje da Osječko-baranjska županija bude u cijelosti čista od mina prije kraja ove godine.

Poticaj turizmu

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta Naturavita iznosila je gotovo 50 milijuna eura, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Europske unije. Nositelj projekta bile su Hrvatske šume d.o.o., a partneri Hrvatske vode, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Javna ustanova Park prirode "Kopački rit". Cilj projekta je razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u Parku prirode Kopački rit i dijelu Regionalnog parka Mura – Drava.

– Ovim projektom napokon se rješava najveći dio tog zaostalog problema i zla iz Domovinskog rata. Realizacija projekta ujedno donosi i veliki poticaj za razvoj turizma, poljoprivrede i svega što radimo na ovom području Osječko-baranjske županije te čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu – kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić istaknuo je kako je, uz povećanje sigurnosti, kroz projekt obnovljen i zaštićeni dio šuma, a kroz posjetiteljsko-edukacijske centre moći će se kvalitetno provoditi još više aktivnosti, pa tako i edukacije najmlađih o važnosti zaštite prirode.

– U projektu je iznimno značajna i Studija revitalizacije vodenog ekosustava močvarnog područja Kopački rit gdje ćemo kroz predložena rješenja poboljšati uvjete staništa i vrsta – naglasio je ravnatelj Bašić.

Uništeno 5611 opasnih naprava

Na području razminiranom kroz projekt Naturavita pronađeno je i uništeno 5611 eksplozivnih ostataka rata, provedena biološka obnova šuma na 868,27 hektara, izgrađeno je 18 protupožarnih prosjeka, most na kanalu Barbara, završeni su radovi na rekonstrukciji i opremanju Edukacijsko-posjetiteljskog centra, provedeno niz edukacija, napravljeno više studija, izgrađeno više vodomjernih postaja, provedeni monitorinzi i istraživanja prirode, flore i faune…

ŽUPANIJA godinama iz svog proračuna izdvaja znatna sredstva za infrastrukturu, a pomaže i klubovima i udrugama OBŽ je iduće godine Europska regija sporta Županija s 396.500 eura pomaže ulaganja u sportske objekte i terene SVEČANA dodjela nagrada upriličena je u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije Najbolji u svojim kategorijama i generacijama Županija nagradila za izvrsnost 595 učenika i 76 mentora NASTAVIT ćemo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske, kazao je župan Ivan Anušić Visoka popunjenost kapaciteta Velik interes proizvođača potvrda opravdanosti gradnje RDC-a