Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Pučko otvoreno učilište Imotski okupilo je amatersku kazališnu družinu i priprema spektakl

Kultna Hasanaginica vraća se na Imotska sila nakon 12 godina!

Amaterska družina predstavu će izvesti na otvaranju 43. Imotskih sila koja će se održati, kao i uvijek, 5. srpnja, na rođendan Tina Ujevića
1/5
Foto: Pučko otvoreno učilište Imotski
Zanimljivo je što ulogu Hasanage ponovno glumi Ante Šućur, koji ga igra od prve predstave

Hasanaginica, kultna kazališna predstava koja je godinama bila simbol Imotskih sila, ove se godine vraća na tu ljetnu kulturnu manifestaciju! Zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Imotski, koje je ponovno okupilo amatersku kazališnu družinu, predstava koja je posljednji put izvedena 2007. izvest će se na otvaranju koje će se održati, kao i uvijek, 5. srpnja na rođendan Tina Ujevića. 
Ankica Jukić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta kaže da je, kada je imenovana na funkciju, jedan od ciljeva njezinog mandata bio da vrati Hasanaginicu.

Imotski Čiste grad od automobilskih olupina

Od Vlahinjice do Hasanaginice

– Imoćanka sam i kao djevojčica pamtim da je sinonim Imotskih sila bila Hasanaginica. Divila sam se kostimima i glumi i bila sam tužna kada se to ugasilo – kaže Ankica Jukić koja se ponosi što se na otvaranju 43. Imotskih sila Hasanaginica vraća na imotsku Topanu, ali i time što ovom predstavom Pučko otvoreno učilište u Imotski vraća kazališni amaterizam.

Zanimljivo je što ulogu Hasanage ponovno glumi Ante Šućur, koji ga igra od prve predstave.

– Nažalost, članovi prve ekipe gotovo svi su pokojni, jedino sam ja od te stare garde ostao – kaže Šućur koji se prisjetio prve Hasanaginice koju je režirao Ante Vican.

Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja imotski Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja

– Koristili smo kostime iz Mostarskog pozorišta. Jedno četiri-pet godina smo igrali, a onda Ante Vican nije mogao doći i bili smo prisiljeni pronaći drugog redatelja. Pokojni Vid Fijan režirao je Hasanaginicu koju je igrala Ksenija Kraljević. Ona je išla u drugi razred, a kada je završila gimnaziju nije više sudjelovala pa smo pronašli Hasiju Borić za Hasanaginicu, a Sultanija je bila Doris Šarić-Kukuljica. Nakon Fijana, angažirali smo Gorana Golovka, a tada je Hasanaginica bila Monika Pavlović – priča Šućur.

Mijenjale su se Hasanaginice, a Antu Šućura Hasanaga prati čitav život. Ove godine Hasanaginica je Božena Lončar.
Marija Kukulj glumit će Umihanu. Hasanaginici se pridružila 70-ih godina, kada ju je režirao Fijan.

– Kao mlada djevojka igrala sam Vlahinjicu. Kako rastete, raste vam i uloga. Jedino je Hasanaga ostao Hasanaga, a ja sam sad njegova majka Umihana – smije se Marija Kukulj.

Imotski demografske mjere Za prvo dijete 10.000, za drugo 20.000 a za treće i svako iduće 50.000 kuna

– Zahvaljujući entuzijazmu naše ravnateljice koja je silno željela da se Hasanaginica obnovi i da je vratimo kući, mi je postavljamo i to mi je jako drago jer Hasanaginica je imotski brend, ona je imotska nevista i jako puno znači za Imotski – poručuje Marija Kukulj koja se prisjetila i pokojnog gradonačelnika Ante Lončara koji je izdvojio dosta novca da bi se kostimi kupili. Izradila ih je kostimografkinja splitskog HNK Marija Žegar 2007., kada je posljednji put Hasanaginica izvedena.

Ravnateljica Jukić osobito je ponosna na mlade ljude koji su se pridružili ansamblu i svaku večer pet dana u tjednu vježbaju.

Imotski Nova godina počela dobro za Imoćane Zahvaljujući trudu gradonačelnika, gradu otpisan dug od 34 mil. kuna

Svi programi su besplatni

– Ovdje ima nekoliko generacija i tu se vidi izvrsna suradnja svih nas na ovom velikom projektu koji je započeo lani kada smo zahvaljujući prvenstveno Anti Šućuru, Mariji Kukulj, Boženi Lončar i Bojanu Vučkoviću vratili jednu scenu Hasanaginice na Imotska sila. Željeli smo pokazati ljudima da mislimo ozbiljno vratiti Hasanaginicu, da vide ove savršene kostime koje čuvamo, a u tome imamo svesrdnu pomoć i podršku Grada Imotskog – kaže Ankica Jukić.

Na temelju tog prikaza prijavili su projekt Ministarstvu kulture i dobili sredstva.

– Sretna sam i iskreno jedva čekam da se naša Hasanaginica ponovno baci s kule! – kroz smijeh kaže Ankica Jukić i poziva na Hasanaginicu koja je, kao i svi ostali programi na Imotskim silima, besplatna.

Snijeg u Imotskom Nevrijeme Snijeg zabijelio i Imotski