Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Nova godina počela dobro za Imoćane

Zahvaljujući trudu gradonačelnika, gradu otpisan dug od 34 mil. kuna

Imotski
1/2
Foto: Grad Imotski
Sad imamo mogućnost od države dobiti i zgrade triju nekadašnjih tvornica. Jedna od njih je i duhanska stanica koju bismo prenamijenili u u poduzetnički inkubator te muzej duhana koji bi bio jedinstven u ovom dijelu Europe..., kaže gradonačelnik Budalić

Grad Imotski u novu 2019. ulazi riješen velikog financijskog utega koji je godinama kočio razvoj i napredak grada. Zahvaljujući upornosti gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića i njegove gradske uprave, Grad je, nakon skoro dva desetljeća riješen 34 milijuna kuna velikog financijskog tereta koji je postao ozbiljna smetnja realizaciji projekata važnih za daljnji razvoj Imotskog.

Snijeg u Imotskom Nevrijeme Snijeg zabijelio i Imotski

Apliciranje za fondove EU

Ovo financijsko rasterećenje otvara prilike i mogućnosti za realizaciju kapitalnih projekata koji će pomoći u stvaranju novih perspektiva u budućnosti, a ne više uzaludno vraćanje naslijeđenih dugova.

– Riječ je o dugu starom 20-ak godina koji je nastao 2001. kada je Grad pokrenuo važan infrastrukturni projekt gradnje vodovodne mreže na širem gradskom području, na brdskom terenu. Za realizaciju tog projekta Imotski je podigao kredit u visini od 12 milijuna kuna, a država je bila jamac. Vodovodna mreža je sagrađena, ali Grad nije mogao vraćati kredit, pa ga je otplatila država, a Grad je ostao dužan državi; glavnicu, te kamate koje su tijekom godina narasle, pa je ukupan dug lani iznosio 34 milijuna kuna. Riječ je o iznosu od gotovo dva naša gradska proračuna, tako da je to nama bio veliki teret. Stoga je jedan od mojih prioriteta kao gradonačelnika bio da s državom nađem rješenje – pojasnio je gradonačelnik Ivan Budalić.

Foto: Grad Imotski

Gradnja nove zgrade policijske postaje u Imotskom vrijedna je 34.9 milijuna kn Ministar policije potpisao ugovor o gradnji policijske postaje U Imotskom se gradi nova zgrada granične policije

Vlada je na sjednici prije Božića slična i veća dugovanja prema državi za komunalne projekte oprostila i drugim gradovima poput Vukovara, Sinja, Đakova, Orahovice i nekim županijama, čime im je olakšana realizacija novih projekata.

– Postojanje duga nam je onemogućavalo čak i to da dobijemo neku državnu zemlju ili objekte na korištenje, a da ne govorim u trajno vlasništvo, stoga nam je ova odluka Vlade od velike pomoći. Uz to, Imotski je od lanjskog lipnja dio grupacije gradova u kategoriji indirektno ratom oštećenih područja, što nam omogućava da dobijemo određena dodatna sredstva putem Ministarstva regionalnog razvoja koja planiramo koristiti za razvojne projekte. Sada se možemo i ponovno zaduživati, iako nam to nije namjera, budući da imamo dovoljno vlastitih sredstava za neke projekte, a sada imamo i mogućnost kandidirati se za sredstva iz raznih fondova EU. Imamo niz ideja i projekata, a postoji i interes privatnih investitora da nas podrže u nekima – dodao je Budalić.

Akcijski plan

U Gradu pripremaju novi akcijski plan od protekle godine, a želja im je u 2019. osigurati svu dokumentaciju kako bi neke od lokacija i objekata koji su do sada bili prazni i napušteni, a grad ih nije mogao dobiti od države, mogli prenamijeniti. Sve troškove konzultanata za akcijski plan plaća Ministarstvo regionalnog razvoja, što olakšava posao.

utakmica Imotski Županija i Hajdukove legende utakmicom otvorili sportski centar

– To su uglavnom nekadašnje tvornice, a prva među njima je cjelina nekadašnje duhanske stanice. Riječ je o tri objekta izgrađena još u vrijeme Austro-ugarske. Zgrade su građene kvalitetno, od kamena i ti su objekti u najboljem stanju. Duhanska stanica do sada je, pod dug, došla u vlasništvo Ministarstva financija, a sada imamo mogućnost dobiti lokaciju u trajno vlasništvo. Prenamijenili bismo je u poduzetnički inkubator, muzej duhana koji bi bio jedinstven u ovom dijelu Europe, a dio cjeline prenamijenili bismo u visokoškolsku ustanovu – kazao je gradonačelnik Imotskog.

Gradskom vodstvu ideja o tome kako oživjeti danas napuštene objekte bivših tvornica ne manjka, a dobivaju i niz ideja od privatnih osoba. Jedna od njih je i uređenje staračkog doma.

– Za neke lokacije tražit ćemo i ideje građana putem javne rasprave kako bismo vidjeli za što sve ima interesa, ali i mogućih potencijalnih partnera, sve u namjeri da napravimo najbolje za naše građane – zaključio je gradonačelnik Ivan Budalić.

Imotski Promocija Osnovana Turistička zajednica područja Imote Tvrđava Topana Imotski Na tvrđavi uređuju vidikovac, ulaz, stepenice...