Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Jedinstveni u Hrvatskoj s projektom "Najbolje 'z Međimurja"

Kupcima nude domaće namirnice bez posrednika i niže cijene

1/2
Foto: Međimurska županija
U ponudi su vina, sir, med, ulje, džemovi, sokovi, kruh, voće, povrće i drugi proizvodi dvadesetak međimurskih poljoprivrednika

“Za potrebe Međimurskog štacuna traži se preporuka i kontakt kvalitetnih proizvođača rajčice, cvjetače i zelene salate za redovitu dostavu – ujutro svježe ubrano i dostavljeno! Prednost ima neplastenička proizvodnja. Po mogućnosti bez ili s minimalno tretiranja (certifikatima ne robujemo). Zajamčeno plaćanje maloprodajne cijene koju odredi proizvođač. Kvaliteta povrća je neophodna (klasa nije bitna). Hvala!” Oglas je to kratkog opskrbnog lanca "Najbolje 'z Međimurja" koji traži dobavljače namirnica za nedavno otvoreni dućan Međimurski štacun.

tradicija 'Mamičina žetva' u Pušćinama

Za širu zajednicu

U samom centru Čakovca građani mogu kupiti namirnice lokalnih proizvođača, a sve je to dio dobro osmišljenog prvog organiziranog kratko opskrbnog lanca u Hrvatskoj koji okuplja odabrane proizvođače i proizvode iz Međimurske županije, a osmislila ga je Valentina Hažić. Jedan od proizvođača čiji su se proizvodi nedavno našli na policama je i OPG Mustač iz Donjeg Mihaljevca, koji je usavršio tehniku pripreme domaćeg tradicionalnog kruha po starinskom receptu koji su naslijedili od mame.

– Domaće kukuruzno i raženo brašno iz cijelog zrna, uvijek svježe samljeveno na kameni mlin, spoj je zdravlja i punoće okusa. Kukuruzni kruh svojim izgledom, mirisom i okusom vraća nas u djetinjstvo – kažu Marta i Davor Mustač.

Foto: Međimurska županija

Gospodarenje otpadom Međimurci najučinkovitiji u selektiranju otpada – u 'top deset' gradova i općina devet međimurskih

Još prije dvije godine započeo je europski projekt AgriShort, čiji je nositelj Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a zahvaljujući njemu osnovan je i kratki opskrbni lanac s kojim se rodila i ideja o otvaranju prodavaonice.

– Ovo je prvi put u Hrvatskoj da su poljoprivrednici otvorili dućan bez posrednika. Želimo široj zajednici omogući dostupnost kvalitetnije domaće hrane, podići kvalitetu života i razinu zdravlja, a ostvarena dobit bit će reinvestirana s ciljem realizacije budućih inicijativa i projekata Udruge. Projekt je to svih članova našeg društva koji žele pridonijeti razvoju lokalnih sustava hrane, odnosno, da se hrana proizvedena u Međimurju, ovdje i pojede – rekla je V. Hažić.

Pomogli su Međimurska županija i Grad Čakovec. Župan Matija Posavec kaže da je Međimurski štacun korak dalje u promišljanju kako podržati lokalne proizvođače.

Cilj projekta je da svaki potrošač shvati svoja prava Međimurski info centar potrošača Otvoreno prvo savjetovalište za potrošače u Hrvatskoj

Proizvođači sami sve rade

– S Toplicama Sveti Martin potpisali smo sporazum zahvaljujući kojem 70% namirnica nabavljaju od međimurskih poljoprivrednika te smo s poticanjem razvoja i promocijom lokalno proizvedene hrane nastavili i organiziranjem Regionalnog placa na MESAP-u gdje smo okupili najbolje od OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske. Od sedam regionalnih distributivnih logističkih centara za poljoprivredne proizvode u Hrvatskoj, jedan će se nalaziti upravo u Međimurju, što će imati veliki značaj za naš gospodarski razvoj – istaknuo je.

Proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju, naručuju ambalažu, koriste skladišta, dostavna vozila i dolaze do lokalnog tržišta, a nude pristupačne maloprodajne cijene bez posredničkih marži. 

Potpora Neće biti 
spajanja bolnica i odjela