Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Gospodarenje otpadom

Međimurci najučinkovitiji u selektiranju otpada – u 'top deset' gradova i općina devet međimurskih

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Općina Belica, poznata po proizvodnji krumpira, ima najbolje rezultate u odvajanju otpada u Hrvatskoj, a recept je, kažu, u edukaciji i upornosti

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu objavila je preliminarne podatke o odvojenom skupljanju otpada na području Hrvatske, a osim što je devet od deset najuspješnijih gradova i općina u "Top 10" iz te županije, i Međimurska županija zauzela je vodeće mjesto.

Top 10 u skupljanju otpada Otpad najbolje zbrinjavaju Međimurci i u gradu Krku

Visoka razina kvalitete života

– Jedna od najvažnijih strateških odrednica razvoja Međimurja svakako je visoka razina kvalitete života. Posljednjih godina, Međimurska županija prednjači u ulaganjima u obrazovanje i zdravstvo, ali i u zaštitu okoliša kao preduvjet razvoja svih ostalih područja od važnosti za život Međimuraca – kažu u Međimurskoj županiji i dodaju da su okoliš, gospodarstvo i društvo za Međimurje neodvojivi dijelovi cjeline s ciljem postizanja dugoročne održivosti, a podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu potvrda su da se dobro planiranje, vrijedan rad i ciljana ulaganja isplate.

Prema preliminarnim podacima, ukupno je u Hrvatskoj u okviru javne usluge u svim općinama i gradovima prikupljeno 1,157.120 tona miješanog komunalnog otpada i 117.708 tona odvojeno sakupljenog komunalnog otpada. Odvojeno sakupljenog komunalnog otpada putem mobilnog reciklažnog dvorišta bilo je 1668 tona, miješanog komunalnog otpada prijavljenog za stacionarno reciklažno dvorište 451 tona, a odvojeno sakupljenog komunalnog otpada putem stacionarnog reciklažnog dvorišta 31.304 tona. Stopa odvojenog sakupljanja u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za cijelu Hrvatsku u 2018. godini iznosila je tek 11,52 posto. Najučinkovitija u odvajanju otpada je Međimurska županija.

U Karlovcu uređeno drugo reciklažno dvorište Grad ima i mobilna dvorišta, zelene otoke, posebne kante, vrećice u domaćinstvima...

Najvišu stopu ima općina Belica (69,80 posto), slijede Prelog (65,08) Krk iz Primorsko-goranske županije (62,95), Strahoninec (58,69), Donja Dubrava (58,39), Donji Kraljevec (57,24), Goričan (55,92), Sveta Marija (55,88), Domašinec (55,01) i Dekanovec (54,60), površinom najmanja hrvatska općina. Stopu odvajanja otpada iznad 50 posto imaju još samo Šenkovec u Međimurskoj županiji s 54,10 posto i Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji s 50,26 posto.

Već ostvarili planirano

Među prvih 30 općina i gradova još je sedam iz Međimurske županije, šest iz Primorsko-goranske županije, dvije iz Istarske, te po jedna iz Koprivničko-križevačke, Dubrovačko-neretvanske i Varaždinske županije.

Cilj koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine je recikliranje najmanje 50 posto ukupne količine komunalnog otpada, što je Međimurje, eto, već ostvarilo. Najbolje rezultate ostvarile su jedinice lokalne samouprave koje su gospodarenje otpadom povjerile komunalnom poduzeću Pre-kom iz Preloga, a dobre rezultate ostvaruje i čakovečki Čakom.

Projekt vrijedan 12 milijuna kuna Počinju građevinski radovi u centru "Med dvemi vodami"