Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Kutina je napokon dobila dugoočekivani Dom za starije osobe

Dom umirovljenika Kutina
1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Investicija je to Sisačko-moslavačke županije od oko dva milijuna eura, a dom ima kapacitet 45 korisnika u 8 jednokrevetnih, 17 dvokrevetnih i 1 trokrevetnoj sobi

Kutina je napokon dobila dugoočekivani Dom za starije osobe. Investicija je to Sisačko-moslavačke županije od oko dva milijuna eura. Prvi korisnici već su se uselili u Dom kapaciteta 45 korisnika u 8 jednokrevetnih, 17 dvokrevetnih i 1 trokrevetnoj sobi, a u sljedećih nekoliko dana će u potpunosti biti popunjen korisnicima s područja Moslavine.

Važno za starije

Župan Ivan Celjak rekao je kako je otvaranje Doma za starije osobe u Kutini najznačajniji projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina.

– Radovi prenamjene zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije za potrebe Doma za starije osobe u Kutini investicija je financirana iz županijskog proračuna. Vrijednost investicije je oko 2 milijuna eura i ovo je najveći projekt kojega je Sisačko-moslavačka županija u posljednje 2 godine financirala iz vlastitog proračuna. Sve projekte koje provodimo na području Siska i Banovine financiraju se putem Fonda solidarnosti ili iz nacionalnog proračuna, a ovo je najveća izvorna županijska investicija u posljednje dvije godine na području Sisačko-moslavačke županije – izjavio je župan Celjak.

– Bilo je vrlo izazovno uklopiti realizaciju Doma u Kutini, dok istovremeno obnavljamo drugu stranu županije, odnosno potresom pogođenu Banovinu. Međutim, ovo je važno za naše sugrađane starije životne dobi. Uvijek moramo znati da govorimo o ljudima koji su nas podigli, othranili, vodili kroz život i sada je vrijeme da mi njima to vratimo i osiguramo im najkvalitetniji život u zlatnim godinama – dodao je župan Celjak.

Dom za starije osobe u Kutini uskoro će pružati i uslugu dnevnog boravka za sve starije koji nisu smješteni u Domu, ali žele koristiti uslugu prehrane ili dolaziti na druženja.

Širenje kapaciteta

Osim Doma u Kutini, pokrenuta je realizacija proširenja kapaciteta domova na području čitave županije.

– U Sisku je kupljena jedna nekretnina, čime će kapacitet Doma u Sisku biti povećan za 75 korisnika. Na području Petrinje kupljena je zgrada koja također znači proširenje kapaciteta. U Glini je obnovljen Dom za starije osobe, vraćeni su korisnici, a kapacitet je povećan sa 79 na 105 korisnika. Županijska naselja u Glini (74 kuće), Petrinji (57 kuća) i Sisku, gdje je postavljeno 27 od 35 kuća, u prvoj fazi poslužit će smještaju sugrađana koji su ostali bez domova u potresu. A kad se oni vrate u svoje domove, županija će raspolagati najsuvremenijim naseljima za starije osobe u Hrvatskoj. U ovim će kućama biti osigurana skrb 24 sata dnevno – naglasio je župan Celjak.

KAMPUS će se prostirati na gotovo devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska Najvažniji razvojni projekt vrijedan je 60 milijuna eura Centra gaming industrije promijenit će i Novsku i Sisačko-moslavačku županiju S OBZIROM na razinu oštećenja radovi su obuhvaćali niz zahtjevnih građevinskih zahvata Završetkom obnove nastava će biti organizirana u jednoj smjeni Uskoro završetak radova na cjelovitoj obnovi Srednje škole Glina NOVA ZGRADA I. OŠ Petrinja izgrađena je na lokaciji koju je osigurala Županija, koja je ujedno izdvojila i gotovo pola milijuna eura za novu opremu i namještaj za školu 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom... U novom objektu I. osnovne škole Petrinja 349 učenika na nastavi