Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 87 pregleda
Odobrena sredstva

LAG Moslavina dobiva 12 milijuna kuna za igrališta, domove, kulturne centre

Anica Lenart LAG Moslavina
Foto: Danijel Prerad
Lokalnoj akcijskoj grupi Moslavina odobreno je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ukupno 12,625 milijuna kuna kroz LEADER program

LAG Moslavina je bio najbolje plasiran od 54 lokalne akcijske grupe te je uspio dobiti maksimalni moguć iznos novca koji će utrošiti u društvenu infrastrukturu, poljoprivredu i za svoj rad.

Ukupno će 9,6 milijuna kuna LAG putem natječaja plasirati općinama, gradovima i poljoprivrednicima od koji je oko trećine namijenjen za projekte u gradovima Čazmi, Garešnici, Ivanić-Gradu, Kutini i Popovači te općinama Križ, Lipovljanima, Velikoj Ludini, Hercegovcu, Dubravi, Kloštar-Ivaniću i Velikoj Trnovitici. Te su općine i gradovi i članovi Lokalne akcijske grupe Moslavina.

- Dogovorom je usuglašeno da će svaka od tih općina i gradova realizirati barem jedan projekt tzv. društvene infrastrukture poput rekonstrukcije društvenih i vatrogasnih domova, kulturnih centara, izgradnju dječjih igrališta i slično. Sukladno veličini jedinice lokalne samouprave ti projekti mogu biti u vrijednosti od 20.000 kuna do 50.000 eura - ističe Anica Lenart, tajnica i voditeljica LAG-a Moslavina.

Tako je primjerice iz Garešnice najavljen za natječaj projekt uređenja dječjeg igrališta, Kutina planira rekonstrukciju društvenog doma u Repušnici i prilagodbu njegova prostora za provedbu  predškolskog odgoja, općina Hercegovac planira rekonstrukciju i opremanje Češkog doma, a Lipovljani uređenje društvenog doma u Krivaju.  

Natječaji za poljoprivrednike

Najveći dio novca ipak će biti utrošen za projekte ruralnog razvoja namijenjenih manjim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima koji će moći prijavljivati projekte vrijedne od pet do 20 tisuća eura. Ti će natječaji biti otvoreni svim poljoprivrednicima s područja spomenutih 12 gradova i općina. Za projekte suradnje s drugim LAG-ovima te redovni rad Lokalne akcijske grupe Moslavina do 2022. godine koji uključuje edukacije, promidžbu i drugo namijenjeno je oko tri milijuna kuna. 

- Iako se 12,6 milijuna kuna čini velikim novcem, lokalne akcijske grupe u Europskoj uniji dobivaju daleko veće iznose. U Mađarskoj LAG-ovi naše veličine dobivaju iz sličnih programa i po 10 milijuna kuna, a kod nas je bio maksimum 12,6 milijuna kuna. LAG-ovi i dalje relativno malo dobivaju novca, obzirom na ulogu koju mogu imati, posebno uz razvoju ruralnih dijelova Hrvatske - ističe Anica Lenart.