Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
JAVNOSTI PREDSTAVLJENO ‘GRADSKO OKO’

Lakša prijava komunalnih problema

Foto: Maja Muškić
Riječ je o aplikaciji koju korisnik skine s trgovine, registrira se i odabere grad

Gradsko oko – Smart City platforma Grada Đakova predstavljena je javnosti. Grad već koristi Pazigrad platformu za promet u mirovanju, a uz nju je dobio i pametno rješenje, Gradsko oko, odnosno proširenje platforme.

ČAZMA Novi kamion Komunalija vrijedan je 1,4 milijuna kuna

Riječ je o aplikaciji za koju, nakon skidanja, treba registracija korisnika te odabir grada. Aplikacija funkcionira tako da građanin, kad uoči problem, isti fotografira, potom ga locira te kratko opiše i prijavi. Direktor tvrtke RI-ING NET Marko Andrić je rekao da 65 gradova i općina diljem Hrvatske koriste njihove sustave, a Grad Đakovo je jedan od rijetkih koji ima najveću razinu transparentnosti, odnosno komunikaciju s građanima.

Tako se pridružio gradovima kao što su Split, Rijeka, Bjelovar… Gradonačelnik Marin Mandarić istaknuo je da to što Grad Đakovo svojim građanima otvara mogućnost korištenje aplikacije Gradsko oko nedvosmisleno pokazuje koliko se Grad otvorio transparentnosti i građanima, odnosno bržoj, lakšoj i višesmjernoj komunikaciji. Rekao je i da su građani i do sada prijavljivali komunalne probleme, no nije postojao jasan kanal. Sada Đakovčani imaju na raspolaganju aplikaciju na mobilnom telefonu koja se jednostavno instalira i njome se jednostavno rukuje.

PRIJAVITI SE MOGU GRADOVI I ŽUPANIJE DO ISTEKA SREDSTVA Za projektnu dokumentaciju do 280.000 kuna

– Važno je da postoji dvosmjerna komunikacija i da će građani dobiti informaciju o problemu koji su prijavili – poručio je Mandarić.