Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ČAZMA

Novi kamion Komunalija vrijedan je 1,4 milijuna kuna

Foto: Grad Čazma
Novi kamion financirao se novcem EU čak 85 posto, a ostatak su sredstva Komunalija d.o.o Čazma

Nakon što je prošle godine Grad Čazma kupio prostor nekadašnjeg tehničkog pregleda te ga prenamijenio u dom Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme, gradonačelnik Pirak obišao je dom kako bi ujedno čestitao zapovjedniku JVP-a Josipu Hegeru na reizboru za tu poziciju. Inače, kada je Grad Čazma kupio tu zgradu, uloženo je 1,6 milijuna kuna kako bi se uredio i obnovio iznutra i izvana.

GAREŠNICA Nastavlja se gradnja vodovoda u Dišniku i kroz Veliki Pašijan

– Grad Čazma ima dugu vatrogasnu povijest, 10 posto naših stanovnika članovi su dobrovoljnih vatrogasnih društava ili Javne postrojbe. Godišnje se za vatrogastvo na našem području, iz državnog i gradskog proračuna izdvaja ukupno oko 4,5 milijuna kuna. Vatrogasci su čuvari tradicije i pokretači aktivnosti u našim naseljima stoga obnavljamo i vatrogasne domove. Namjera nam je obnoviti sve društvene i vatrogasne domove u našim naseljima – zaključio je gradonačelnik.

Novitetima se mogu pohvaliti i Komunalije Čazma, kojima je stigao novi kamion za prikupljanje otpada. Njegova je vrijednost 1,4 milijuna kuna, a financirao se novcem EU u iznosu od 85 posto, a ostatak sredstvima Komunalija d.o.o. Čazma.

– Točno je da je odvojeno prikupljanje otpada skupo, ali puno se može uštedjeti ako se koriste kvalitetna i prava komunalna vozila. Ovo vozilo ima najviše performanse, marke je Mercedes, 18 tona, ima nisku emisiju CO2 plinova, proizvodi malu buku do 55 decibela, jednostavan je za upravljanje, a osim toga tu su i druge njegove kvalitete za rad u više smjena, rad pri niskim i visokim temperaturama – objasnili su iz Komunalija detalje o prinovi.

PRIJAVITI SE MOGU GRADOVI I ŽUPANIJE DO ISTEKA SREDSTVA Za projektnu dokumentaciju do 280.000 kuna

Inače, godišnje na području Grada Čazme prikupi se i deponira oko tisuću tona otpada, dok se oko 257 tona odvoji u korisni otpad. Ovim kamionom direktor Komunalija Ivan Beljan najavljuje povećanje količine prikupljenog korisnog otpada i dostizanje EU standarda.