Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Predstavljena publikacija

"Ljepota majčinstva 2019." za promociju dojenja do šest mjeseci starosti djeteta

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo dr. Marija Čatipović, direktorica Alfa radija Danijela Vusić, uz prisutnost majki s djecom te predstavnika Doma zdravlja BBŽ-a, predstavili su publikaciju
1/4
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počinje edukacija o dojenju za srednjoškolce

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo dr. Marija Čatipović, direktorica Alfa radija Danijela Vusić, uz prisutnost majki s djecom te predstavnika Doma zdravlja BBŽ, predstavili su javnosti publikaciju „Ljepota majčinstva 2019“.

VARAŽDIN Osamdeset milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Publikacija „Ljepota majčinstva 2019“ nastavak je promocije dojenja i majčinstva te se veže na jedinstvene modne revije „Ljepota majčinstva“. U suradnji s Domom zdravlja BBŽ, brošura će se podijeliti u pedijatrijske, ginekološke i ordinacije obiteljske medicine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Publikacija sadrži fotografije svih sudionica tri ovogodišnje revije koje su održane u Bjelovaru, Daruvaru i Osijeku te njihova promišljanja o majčinstvu i dojenju. Namjera je da publikacija posluži kao promotivni materijal o dojenju i majčinstvu kako bi se što više budućih majki odlučilo, prema UNICEF-ovoj preporuci, do 6 mjeseci starosti djeteta isključivo ga dojiti.

Projekt „Ljepota majčinstva“ samo je dio aktivnosti kojima se promovira dojenje u županiji, a u koje su uključene edukacije, poboljšavanje uvjeta u rodilištima, izdavanje promidžbenih materijala, osnivanje grupa za potporu dojenja. Aktivnosti su to koje podupire i Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je kao prva u Hrvatskoj nosila naziv „Županija prijatelj dojenja“. Naime, u siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko–bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje.

Djeca će uz igru učiti i reciklirati RASTE BROJ DJECE Potpore za novorođenčad primili roditelji 25 mališana

Zahvaljujući tom programu te brojnim aktivnostima kojima se promiče dojenje, broj dojilja koje doje do šest mjeseci je od 2013. godine znatno porastao, a veseli i sve veća zainteresiranost i uključenost očeva u te najranije početke roditeljstva. Treba napomenuti da liječnici ističu važnost dojenja kako iz zdravstvenih tako i iz emotivnih razloga budući da dojenje nije samo hranjenje već i kontakt majke i djeteta koji pozitivno djeluje na djetetov psihomotorni razvoj.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Prije dvadesetak godina, djecu je do trećeg mjeseca starosti dojilo samo oko 40 posto majki, dok sada u istom tom razdoblju doji više od 70 posto. Isto tako, do šest mjeseci je dojilo samo oko 15 posto, a danas oko 50 posto. Velik broj majki doji i dulje od godine dana, nerijetko i do dvije godine djeteta. Svakako se vidi veliki napredak u tom segmentu. Iz naše županije kreće i edukacija o dojenju za srednjoškolce koju pokušavamo putem Ministarstva zdravstva plasirati u resor Ministarstva obrazovanja kako bi projekt zaživio u cijeloj Hrvatskoj. Isto tako, projekt „Ljekarne – prijatelji dojenja“ također je krenuo iz naše županije i tu priču isto nastojimo proširiti diljem zemlje – rekla je pedijatrica Marija 
Čatipović.