Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Industrijska baština

Lokomotive i tramvaji iz Đure Đakovića kao adut turističke ponude

1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U sklopu projekta trebala bi biti obnovljena i trenutno devastirana rodna kuća revolucionara Đure Đakovića u Brodskom Varošu. Sve se to radi u godini kada slavonskobrodski metalski gigant slavi 100. obljetnicu osnutka.

Grad Slavonski Brod u u suradnji s Đuro Đaković Grupom nastavlja realizaciju projekta turističke valorizacije gradske industrijske baštine. Osim vanjskog postava, dvije stare parne lokomotive, tramvaja i parnog valjka u Lucićevoj ulici, Brođani i turisti uskoro će moći razgledavati i unutarnji postav parka industrijske baštine u jednom od obnovljenih kazamata brodske Tvrđave. Postav će prvenstveno činiti fotografije proizvoda proizvedenih u pogonima tvornice, koje su Brođani nedavno imali priliku vidjeti na izložbi u galeriji Ružić.

Novska Obnova novcem iz fondova EU Otvoren društveno-kulturni centar i dječja igraonicu u Društvenom domu Rajić

- Potrudili smo se da iz postojećih arhiva fotografija postavimo izložbu i tako prikažemo gradu što se sve učinilo u zadnjih stotinu godina. Mi na ovaj način zahvaljujemo svim sadašnjim i bivšim radnicima Đure Đakovića koji su tamo stasavali, učili, prenosili znanje na druge, zaradili svoje plaće i mirovine i doprinijeli da Đuro bude izuzetno važna poluga ovoga grada i cijele Hrvatske – rekao je prilikom otvaranja izložbe Darko Katić, član uprave Đuro Đaković Montaže.

U budućem postavu naći će se i eksponati, ali i prigodan video koji će posjetiteljima omogućiti virtualnu šetnju pogonima Đure Đakovića.

U sklopu projekta trebala bi biti obnovljena i trenutno devastirana rodna kuća revolucionara Đure Đakovića u Brodskom Varošu. Sve se to radi u godini kada slavonskobrodski metalski gigant slavi 100. obljetnicu osnutka.

- Svi koji znaju za Slavonski Brod, znaju i za tvornicu Đuru Đaković jer je to gradski brend na koji svi možemo biti ponosni. Obnavljanjem kazamata za postav industrijske baštine, uz potporu Ministarstva kulture želimo pokazati da držimo do tradicije i kad je riječ o proizvodnim djelatnostima, odnosno metaloprerađivačkoj industriji – kaže slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Europsko okruženje godinama pokazuje kako industrijska baština može postati važan čimbenik turističkog razvoja. U svijetu već postoje brojni pozitivni primjeri uspješnog urbanog turističkog razvoja gradova s razvijenom teškom industrijom. Projekt osnivanja industrijskog muzeja pokrenula je brodska Turistička zajednica u cilju jačanja gospodarskog turizma.