Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnova novcem iz fondova EU

Otvoren društveno-kulturni centar i dječja igraonicu u Društvenom domu Rajić

Novska
Foto: Grad Novska
Osim što je stari društveni dom uređen, u njemu su otvoreni i novi sadržaji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske u nazočnosti gradonačelnika Grada Novske Marina Piletića i saborskog zastupnika Ivana Celjaka otvorila je društveno-kulturni centar i dječju igraonicu u Društvenom domu naselja Rajić, projekt vrijedan 5,6 milijuna kuna i financiran u 100-postotnom iznosu sredstvima Programa ruralnog razvoja. Centar je otvorila zajedno s polaznicima male škole u Rajiću. Ovime će se ostvariti bolja kvaliteta života u ruralnom području. Osim što je stari društveni dom uređen, u njemu su otvoreni i novi sadržaji.

Projekt se financira iz EU Do kraja godine Novska dobiva Dnevni centar za starije osobe, a sljedeći je korak Dom za starije

Uređen i središnji trg

U prizemlju je uređena dječja igraonica za polaznike programa predškole, a može se očekivati i otvorenje odgojne skupine s početkom nove pedagoške godine. Na katu kulturno-društvenog centra Rajić nalazi se i uređeni prostor za sve vrste kulturnih aktivnosti, pa će u tom prostoru svoje aktivnosti provoditi i djelatnici gradske knjižnice, centra za mlade i brojnih drugih udruga. Obnovljena dvorana napokon može ugostiti sve vrste manifestacija, ali će i dalje služiti učenicima Osnovne škole Rajić za tjelesne aktivnosti.

– Uz novouređeni rajićki dom uređen je i središnji trg, obnovljena je i škola te uređene kuhinja i fasada svlačionica – napomenuo je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Gradonačelnik Ostrošić obišao dva gradilišta Društveni dom u Radosavcima već poprimio novu vizuru

– Ulaganje u infrastrukturu i podizanje životnog standarda te razvoj temeljnih usluga u ruralnim područjima provedbom, između ostalih, projekata Mjere 7, poput ovog u Rajićima, gotovo je jednako važno kao i ulaganja u poljoprivrednu djelatnost te doprinosi zapošljavanju i naseljavanju te ostanku obitelji na hrvatskom selu. Na ovom potresom pogođenom području tome će doprinijeti i natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i poljoprivrednog potencijala, vrijedan 120 milijuna kuna i maksimalno pojednostavljen – istaknula je ministrica Vučković.

Ruralni razvoj

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 886 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore. Od toga je u Novskoj ugovoreno više od 104 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 90 milijuna kuna.