Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana 5. sjednica Županijske skupštine

Longin: Svako mjesto u našoj županiji mora imati pitku vodu

Zadarski župan Božidar Longin
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Bez riješenog pitanja vodovoda, ali i odvodnje ne možemo govoriti o razvoju ruralnih dijelova –rekao je Božidar Longin

– Svako mjesto u našoj županiji mora imati pitku vodu i namjeravam taj problem riješiti tijekom ovog mandata. Bez riješenog pitanja vodovoda, ali i odvodnje ne možemo govoriti o razvoju ruralnih dijelova, niti o ozbiljnom turizmu – poručio je župan Božidar Longin na aktualnom satu pete sjednice Županijske skupštine odgovarajući na vijećnička pitanja. Brojne vijećnike zanimalo je trenutno stanje oko sanacije šteta uzrokovanih rujanskom poplavom.

Sanacija nerazvrstanih cesta

– U tijeku je sanacija nerazvrstanih cesta, te poljskih i šumskih putova koje će urediti postrojbe Hrvatske vojske u kopnenom dijelu županije, te djelatnici Hrvatskih šuma na otocima. Određeni su prioriteti za sanaciju po gradovima i općinama, a većina materijala će se koristiti s lokacija deponiranih mineralnih sirovina na području Zadarske županije. Ukupno će se urediti oko 200 kilometara poljskih putova i nerazvrstanih cesta. Hrvatske šume već su krenule s radovima na Dugom otoku, a HV na širem području grada Nina te općina Vrsi, Privlaka i Sali – dodao je Longin.

Nekoliko vijećnika je postavilo upit oko načina rješavanja problema Crnog brda u Biljanima, kao i kada će napokon započeti realizacija projekta Centra za gospodarenje otpadom.

– Prije nekoliko dana kod nas je bio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić te smo još jednom izložili problem Crnog brda. Očekujemo da ćemo u suradnji s nadležnim institucijama to riješiti u što skorijem razdoblju. Ministar je podržao izgradnju Centra za gospodarenje otpadom, ali i demantirao nagađanja o poskupljenju cijena odvoza kućnog otpada. Nažalost, prije nekoliko dana dobili smo informaciju da je zbog žalbe opet odgođeno otvaranje ponuda za izgradnju CGO-a, na razdoblje od još dva mjeseca. Nisam ni ja zadovoljan načinom na koji se sve to oduljilo, ali ono što je najvažnije, a to sam dobio i uvjeravanja iz tvrtke EKO Zadar, da se proces javne nabave odradi kvalitetno i maksimalno transparentno – ustvrdio je Longin.

S obzirom na to da je veći dio točaka 5. sjednice županijske skupštine vezan uz koncesije na pomorskom dobru, dio vijećničkih pitanja bio je povezan s tom tematikom.

– Zadarska županija među prvima je pokrenula aktivnosti oko uspostave Integralnog upravljanja obalnim područjem, procesa koji uključuje cjelovitu procjenu, planiranje i upravljanje obalnim sustavima i resursima. Kao stručna podloga, izrađena je Studija korištenja i zaštite mora i podmorja Zadarske županije. Želimo maksimalno zaštititi naše more koje je naše veliko bogatstvo te stručnom analizom utvrditi u kojoj su mjeri iskorišteni ti resursi – naglasio je Longin te dodao da će svi podaci o pomorskom dobru i koncesijama biti dostupni u okviru sveobuhvatnog geografskog informacijskog sustava Zadarske županije, odnosno GIS preglednika Zadarske županije koji je u završnoj fazi izrade.

Na dnevnom redu županijske skupštine bilo je i koncesioniranje pomorskog dobra. Zadarska županija dala je u koncesiju 14 sidrišta na području zadarskog arhipelaga, od sidrišta Artina na Vrgadi preko Poforče na Ugljanu do sidrišta Slatinica na Olibu. Javno prikupljanje ponuda za davanje koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – sidrišta raspisuje se tako za sidrište Krijal na premudi, Artinu na Vrgadi, Lanđin na Pašmanu, Zaklopicu na Pašmanu, Poforču na Ugljanu, Brgulje na Molatu, Vodenjak na Ižu, Sv. Ante na Silbi, Južni Porat na Silbi, Sv. Nikolu na Olibu, Lokvinu na Ravi, Slatinicu na Olibu te Mljake na Istu.

Na sjednici županijske skupštine odlučeno je i da se za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja u Zadru osigura 204.000 kuna s obzirom na to da HGSS ima značajnu ulogu u civilnoj zaštiti na zadarskom području. Po broju akcija i spašenih ljudskih života HGSS Zadar je jedna od vodećih stanica Hrvatske u proteklim godinama.

Bolji zrak

Usvojeno je i izvješće o provedbi Programa zaštite i poboljšanja kakvoće zraka na području Zadarske županije za proteklo četverogodišnje razdoblje. Sukladno Zakonu, Nacrt prijedloga Programa objavljen je na mrežnoj stranici Zadarske županije 30 dana, od 27. ožujka do 27. travnja 2017. godine te izložen u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije. Svi zainteresirani pozvani su da kao aktivni sudionici svojim primjedbama, prijedlozima i mišljenjima doprinesu utvrđivanju što kvalitetnijeg konačnog prijedloga, koji će biti upućen u proceduru donošenja. U zakonskom roku od 30 dana nijedna primjedba, prijedlog i mišljenje nisu zaprimljeni. Županijski vijećnici prihvatili su u cijelosti i programsko i financijsko izvješće Kazališta lutaka Zadar za razdoblje siječanj – lipanj 2017., jer je ta kulturna ustanova ostvarila sve aktivnosti planirane Programom rada u protekloj godini.