Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavljene mjere za sprečavanje i suzbijanje opasne zarazne bolesti

Lovci su prva crta obrane s afričkom svinjskom kugom i zato ih treba pripremiti

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Lovački savez Međimurja okuplja više od 1000 lovkinja i lovaca koji su, osim što ih povezuje strast lova, značajan dionik u zaštiti okoliša te očuvanju naših prirodnih resursa, rekao je Posavec
U Hrvatskoj zasad nema zaraze, ali joj prijeti

Afrička svinjska kuga sve je bliže hrvatskim granicama te su na snazi visoke mjere opreza i pojačan odstrel divljih svinja koje su glavni uzročnik širenja ove bolesti. Slijedom toga, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je krajem 2018. godine dvije naredbe – Naredbu za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području RH te Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači.

Digitalni udžbenici Do znanja vizualizacijom, simulacijom i interakcijom

Kako bi s problemom upoznalo lovoovlaštenike županijskih i državnih lovišta na području Brodsko-posavske županije, Ministarstvo poljoprivrede održalo je u županijskoj vijećnici predavanje na temu afričke svinjske kuge.

Na biološki minimum

– Ova je radionica ponajprije namijenjena lovcima. Oni su nam “prva crta obrane” s afričkom svinjskom kugom, s obzirom na to da je divlja svinja glavni vektor te bolesti u Europi. Svrha je podići razinu svijesti o tome kakva je to bolest, jer se danas podcjenjuje opasnost od afričke svinjske kuge – istaknuo je Domagoj Križaj, viši savjetnik specijalist u sektoru lovstva Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede.

On je napomenuo da je cilj pripremiti lovce da bi se spriječio unos virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Odredba je da se brojno stanje divlje svinje smanji na biološki minimum, što je onaj broj neke vrste koji joj omogućava opstanak jer će se i unos virusa spriječiti ako je populacija manja.

Foto: Brodsko-posavska županija

– Hrvatska nije zaražena, mi smo samo rizična zemlja. No, kada jednom bolest dođe u neku zemlju, situacija se stubokom mijenja i mjere su puno rigoroznije. Zato moramo poduzeti sve da do toga ne dođe – naglasio je Križaj.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić naglasio je da bi posljedice dolaska takve bolesti na naša područja bile katastrofalne jer bi se odrazile na samo na svinjogojstvo nego na cjelokupno gospodarstvo.

Županija potiče rad s darovitima Među 605 testiranih, otkrili 110 darovitih učenika

Važno je reagirati na vrijeme

– Ovakve sastanke organiziramo za sve, veterinarstvo, lovstvo, gospodarstvenike da bi znali kako se zaštititi i kako prevenirati tu bolest, jer kad ona dođe, kasno je – rekao je Marušić.

Uz njega, na sastanku su bili i njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković te resorni pročelnik Željko Burazović.

Iz predavanja se moglo doznati da je uzročnik svinjske kuge DNA virus s ovojnicom koji pripada rodu asfivirusa iz porodice asfarviridae te uzrokuje bolest i kod domaćih i kod divljih svinja, no nije opasan za ostale životinje i ljude. Bolest se manifestira u obliku hemoragijske groznice kod životinja i najčešće je brzog tijeka pa od pojave do uginuća prođe tek nekoliko dana.

Sumnju na prisutnost virusa može pobuditi svaka divlja svinja nađena uginula ili s uočenim znakovima bolesti (promijenjeno ponašanje) te svaka odstrijeljena divlja svinja na kojoj su uočene promjene na organima. Stoga je važno reagirati na vrijeme. 

Potpisani ugovori Stipendije od 800 kn za 24 nova studenta