Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
novo pivo

'Lovranski Mustaćon' - novina na ovogodišnjoj lovranskoj Marunadi

Lovranska marunijada
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL/Ilustracija
Lovranski marun je sorta pitomog kestena većeg ploda, koji raste na obroncima Učke

Na tradicionalnoj lovranskoj "Marunadi" koja će se tijekom sljedeća tri vikenda održavati u Lovranu, zatim u Lignju i Dobreću, posjetitelji će moći kupiti i kušati lovranski kesten marun, razna jela i delicije spravljene na osnovi maruna, ali i novo pivo od maruna nazvano "Lovranski Mustaćon".

Obilazak nasada maruna 200 sadnica Kolekcijski nasad u Lovranu pomoći će brendiranju i obnovi šuma maruna

Ovogodišnja, 46. po redu "Marunada" svečano će biti otvorena u petak, 11. listopada u Lovranu, uz svečani mimohod.

Riječ je o tradicionalnoj lovranskoj manifestaciji, koja, kako ističu iz Turističke zajednice Lovrana, sve više postaje turistički proizvod cijele opatijske rivijere, nudi brojne zanimljivosti za sve generacije te puni i do 80 posto lokalnih turističkih kapaciteta tijekom listopada.

Na "Marunadi" se nude proizvodi spravljeni od maruna i o d njih spravljenih jela. U kavanama i slastičarnicama spravljaju se kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima mogu se kušati originalna domaća jela i jela na osnovi maruna.

Lovranski marun je sorta pitomog kestena većeg ploda, koji raste na obroncima Učke.

Posebnost ovogodišnje "Marunade" je novo tamno pivo na osnovi lovranskih maruna – "Lovranski Mustaćon", koji će se u lovranskim ugostiteljskim objektima prodavati za vrijeme "Marunade."Ideja za kreiranje piva nastala je na prošloj "Marunadi", a na proizvodu se radilo deset mjeseci u radionici jedne riječke craft pivovare.

"Lovranski Mustaćon" će ove sezone biti proizveden u 3000 boca s tri različite etikete, na kojima su prigodni simboli Lovrana.

gljive vrijedi do 31. prosinca Ako idete sakupljati šumske plodove potrebna vam je godišnja dozvola

"Mustaćon", po kojemu je pivo dobilo ime, je drveni reljef tamnoputog brkatog i bradatog muškarca s turbanom na glavi u luneti portala patricijske kuće na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre. Portal je izgrađen 1722..

U programu "Marunade" najavljeni su brojni koncerti, susret oldtimera, malonogometni i boćarski turnir, sajam autohtonih proizvoda, nordijska šetnja stazama maruna, degustacije, izložba gljiva, etno izložba, treking utrka i planinarski pohod te biciklijada.

Prvog dana manifestacije u središtu Lovrana bit će održana i "Mića Marunada". Prijatelji iz Društva "Naša djeca" iz Koprivnice uprizorit će svoj renesansni sajam, a slijede izložba dječjih radova i prigodne radionice.