Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
posjet Kini

Luka Zadar od ove godine službeno dio Pomorskog puta svile

Longin u službenom posjetu Kini
Foto: Zadarska županija
Novi put svile je koncept pan-euroazijskog, a u budućnosti interkontinentalnog, transportnog sustava, kojeg Kina danas promiče

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom u službenom je posjetu Kini. Tom prilikom sudjelovali su na poslovnom summitu ASEAN u Boaou - Savezu država Jugoistočne Azije vezano za temu 'Suradnja u kruzerskom turizmu duž Pomorskog puta svile'. Razmijenili su iskustva i znanja u industriji kruzerskog turizma između Kine i relevantnih regija duž Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road. Raspravljalo se i o boljoj suradnji u kruzerskom turizmu, većem broju ruta krstarenja, snažnijem razvoju luka, otvorenijim politikama viznog režima, boljem promicanju kruzerskog turizma i osnivanju "Saveza turističkih gradova za krstarenja duž Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road".

Božidar Longin Župan u kineskoj provinciji Hainan Longin: Potpisali smo dugoročnu prijateljsku suradnju

Župan Božidar Longin bio je jedan od izlagača na panelu te je predstavio novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijale, pogotovo u smjeru buduće matične luke.

"Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavnici država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da putnički promet samo jedan od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala", rekao je župan Longin, izvijestili su iz Zadarske županije.

Službeno 'Novi put svile' je koncept pan-euroazijskog, a u budućnosti interkontinentalnog, transportnog sustava, kojeg Kina danas promiče. 'Novi put svile' bi trebao postati sastavni dio strategije razvoja Kine, ne samo u izgradnji najbolje i najbrže tranzitne rute kroz središte Euroazije, nego i za jačanje gospodarskog razvoja kopnenih područja Kine, povećanje suradnje sa susjednim zemljama, te u izgradnji općih pravila međunarodne euroazijske trgovine. 

Ono što je možda i najvažnije, činjenica je da je Luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa 'Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća'.

Agrometeorološka postaja Projekt PESCAR Županija će obavještavati ratare trebaju li upotrijebiti zaštitu za svoje kulture Pobjednici projekta Hrvatska kakvu želimo Nagrađeni najbolji na natječaju ‘Kakvu Hrvatsku želimo’ Najmlađi žele sigurnu, kreativnu, čistu i prije svega sretnu domovinu