Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
atrakcija u gornjim močilima

Maketa medvjeda u dvorištu u sjećanje na lov, kumstva i nezgode

Medo
Foto: Vedran Balen
U dvorištu svog oca Jakova maketu je postavio profesor Jozo Jelinić iz Slavonskog Broda

“Medu stigli, drže ga za njušku, u galami dadoše mu krušku!” Stih je to iz jedne od pjesama poznatog kantautora izvornih pjesama Ante Bubala u kojem opisuje lov na medvjede u Gornjim Močilima u Bosanskoj Posavini. To malo povratničko selo nedaleko od Bosanskog Broda šezdesetih je godina prošlog stoljeća bilo poznato po lovu na medvjede i srne. Danas, gotovo 60 godina kasnije, putnici namjernici koji prolaze kroz ovaj kraj iznenade se kada u dvorištu jedne od kuća ugledaju ni manje ni više nego – medvjeda! Riječ je, naravno, o maketi koju je na obiteljskom ognjištu svog oca Jakova postavio profesor Jozo Jelinić iz Slavonskog Broda.

Govedo Vlažna staništa pomažu u borbi s klimatskim promjenama, tvrde slavonskobrodski stručnjaci Pašnjak Gajna smanjuje rizik od poplave

– U lovu su nastala brojna kumstva, a neke od zgoda i nezgoda koje su se pri tom događale ostale su zapisane u narodnim pjesmama te se i danas rado prepričavaju. Bio sam promatrač tih događaja, no neću ih detaljnije opisivati jer bit svega je istinitost istih, a ostalo je legenda. Nažalost, nas tamo više nema, ali ostale su priče. Medvjeda sam postavio u znak sjećanja na te događaje – kaže Jelinić, i sam podrijetlom iz tog kraja.

Priče o lovu na medvjede za bivše stanovnike općine Bosanski Brod i danas su veoma interesantne. Simpatični smeđi medo od drva u sokaku Jelinića predstavlja trajan podsjetnik na nešto što se prenosi s koljena koljeno. Spomen-obilježje medvjeda ili, kako stanovnici ovog kraja često vole reći, “međeda”, rad je samoukog umjetnika Ivana Talića. Vole ga svi mještani, a osobito djeca. 

Brodsko-posavska županija učinit će maksimum kako bi učenici i profesori trajno stjecali znanja u ovoj našoj staroj novogradiškoj ljepotici, poručio je župan Marušić Stotinu godina novogradiške Gimnazije Škola čiji se rezultati očituju u realiziranim projektima i uspjesima učenika i nastavnika