Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Pogorelec

Mali istraživači otkrivaju tajne Segestice

Učenici povijesne grupe iz Osnovne škole Viktorovac vrijedno istražuju lokaciju
1/14
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U novim saznanjima o predrimskom naselju Segestica arheolozima Arheološkog muzeja Zagreb ovoga tjedna pomažu i učenici povijesne grupe iz Osnovne škole Viktorovac

Sedmu godinu zaredom arheolozi Arheološkog muzeja Zagreb provode istraživanja na sisačkom lokalitetu Pogorelec, s ciljem utvrđivanja novih saznanja o predrimskom naselju Segestica koje se na desnoj obali Kupe nalazilo tisuću godina prije Rimljana.

Ovo je naselje bilo strateški vrlo važno te su ga Rimljani morali osvojiti prije daljnjeg širenja carstva na istok, što su i učinili nakon 30-dnevne opsade 35. godine prije Krista. U osvajanju Segestice sudjelovao je i budući car Oktavijan August, tada rimski zapovjednik.

Start biciklističkog maratona za vatrogasce s Kornata ruta od 320 kilometara Iz Siska krenuo biciklistički maraton u čast stradalim kornatskim vatrogascima

- U sedam godina našli smo naseobinske ostatke spomenutog naselja. Ono je bilo otprije poznato, no  novo svjetlo bacaju uočeni ostaci drvenih kuća s podovima koji su u jednoj svojoj fazi postavljeni u pravilnu mrežu, što je značajan nalaz za to razdoblje u Južnoj Panoniji. Nadamo se ovogodišnjim istraživanjem to potvrditi - rekao je Ivan Drnić, viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu i voditelj istraživanja.

Prethodnih godina na ovoj lokaciji otkrili su i do sada nepoznatu kasnoantičku nekropolu rimske Siscije, te prateće nalaze iz više desetaka grobova.

Ove godine se velikim arheolozima pridružuju i oni mali. U sklopu Ljetne arheološke škole pomažu im ovoga tjedna učenici povijesne grupe iz Osnovne škole Viktorovac, pod vodstvom profesorice povijesti Dijane Skrbin Kovačić.

Kroz interakciju s ekipom arheologa, mali arheolozi upoznati su s metodologijom i načelima arheoloških istraživanja, od tehnika arheološkog iskopavanja, upotrebe totalne stanice, izrade digitalnih crteža, 3D modela, preko korištenja fotografije i zračne fotografije u arheologiji do vođenja terenske dokumentacije i postterenske obrade građe.

- Čini mi se to zabavnim i lijepim, kopamo, peremo to što nađemo, crtamo, vodimo dnevnik i dokumentaciju. Naši smo do sada keramiku, spaljene kosti, ciglu... -  kazuje nam jedna od polaznica arheološkog kampa Paulina Svetličić.

Ovogodišnja istraživanja Segestice trajat će do 15. rujna. 

Djeca s područja Sunje i Siska otputovala u Zaostrog Zaostrog Prvih 118 učenika otputovalo na more Volonterski kamp za studente Sisak Studenti istražili i evidentirali povijesnu baštinu