Izbornik
Naslovnica Županije
Tradicionalni susret sjećanja na poginulu djecu

Mali križ – velika žrtva: Naša bol je nešto što u nama živi i što nikada neće proći

U RATU je u Slavonskom Brodu poginulo 28 djece
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Vijence su položili roditelji poginule djece, predstavnici državnog vrha, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Policijske uprave te predstavnici političkih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata

Bijela ruža kao simbol prerano ugašenog dječjeg života i ove je godine kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo" povezala brojne uzvanike koji dijele iste osjećaje tuge i boli.

Tradicionalni susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu u Hrvatskoj "Mali križ – velika žrtva" održan je po 21. put u Slavonskom Brodu. Vijence su položili roditelji poginule djece, predstavnici državnog vrha, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Policijske uprave te predstavnici političkih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Roditelji i članovi obitelji najnevinijih žrtava rata cijele godine čekaju ovaj događaj. To je jedina prilika da se svi zajedno okupe na jednom mjestu, gdje su njihovi osjećaji pomiješani, gdje se razmjenjuju informacije, gdje saznaju koliko ih je još među živima.

– Prošlo je puno godina, ali naši osjećaji nisu izblijedjeli. Čak bih rekla da, što vrijeme više prolazi, sve skupa postaje još emotivnije. U javnosti je sve manje empatije za našu bol, što je i normalno jer godine čine svoje. Međutim, to je nešto što u nama živi i što nikada neće proći – rekla je Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U Hrvatskoj je u ratu poginulo 402 djece, od čega njih 28 u Slavonskom Brodu. Iako je od tragičnih događanja prošlo više od tri desetljeća, tuga i bol roditelja ostaju isti. Organizatori obilježavanja trude se na lijep i dostojanstven način sačuvati istinu i uspomenu na svoje najmilije.

– Ovo je jedan od najtežih dana, ovakve tragedije su neopisive. Svako polaganje vijenaca, kada se sjetite poginule djece, izaziva u čovjeku takvu tugu, takve teške emocije da je teško bilo što reći – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić. 

Potpisan je sporazum o nabavi pomoćnih nastavnih materijala učenicima za školsku 2023./2024. godinu Nastavni materijali Grad Slatina svim osnovnoškolcima nabavlja pomoćn nastavni materijal Potpore poljoprivrednicima OBŽ-a Potpisani ugovori s 55 korisnika Nove županijske potpore poljoprivrednicima "teške" 115.659 eura PLOVILO je namijenjeno provedbi istraživanja i praćenja stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa Istraživanja i praćenje stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa 'Lastovsko otočje' bogatije je za istraživačko plovilo Tajan