Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
vodena priča

Mališani 'otključavali tajne živog svijeta' u NP Krka

NP Krka
1/5
Foto: NP Krka
Uz istraživanje vodenih i kopnenih staništa kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse, učenici su upoznali i pojmove poput 'bioraznolikosti', 'hranidbene mreže', 'invazivnih vrsta', a osvrnuli su se i na različite prilagodbe vodenih i kopnenih organizama

Nakon uspješno provedenih projekata istraživanja bioraznolikosti uz rijeku Krku ('Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke', 'Žedan i gladan laboratorij'), Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti već četvrtu godinu zaredom dolazi u Nacionalni park 'Krka' educirati djecu o zaštiti prirode i okoliša na, njima, prilagođen i zanimljiv način.

Imoćani zadovoljni sezonom Imotska krajina niže rekorde, ostvarila turistički rast od 30 posto!

Na obali rijeke Krke, u blizini Ekološko-informativnog centra 'Krka' Knin, udruga Bioteka provela je projekt pod nazivom 'Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča!' kroz dvije radionice s učenicima četvrtih razreda OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, izvijestili su iz NP Krka.

Uz istraživanje vodenih i kopnenih staništa kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse, učenici su upoznali i pojmove poput 'bioraznolikosti', 'hranidbene mreže', 'invazivnih vrsta', a osvrnuli su se i na različite prilagodbe vodenih i kopnenih organizama. Pri sakupljanju organizama učenici su koristili mrežice i puve – alate za hvatanje kopnenih beskralježnjaka koje su sami izradili. U istraživanju i određivanju sakupljenih biljaka i životinja pomogli su im povećala, lupe i determinacijski ključevi. Sve to učenici su prošli po već provjerenoj metodi 'uradi sam', uz vodstvo dva iskusna Biotekina edukatora.

Belišćanska zlatna jesen 'Čuvamo baštinu i šaljemo poruke ljubavi koje nas spajaju, a ne razdvajaju'

Cilj radionica je, kroz upoznavanje bioraznolikosti vrsta lokalnog područja i izravnim kontaktom s organizmima, podići svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša, popularizirati znanost i značaj zaštićenih područja. Projekt će, također, koristiti i učiteljima, koji će metode edukacije, terenskog rada i 'napravi sam' zadataka, moći uvesti i u svoju razrednu nastavu.