Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nove epizode emitiraju se na YouTubeu svaki četvrtak u 14 sati, dosad ih je objavljeno 8

Manifestacija “Kaj su jeli naši stari” preseljena u – virtualni svijet

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Jela predstavljena na „Kaj su jeli naši stari TV“ mogu se i kušati svaki utorak od 9 do 14

U vrijeme masovnog otkazivanja manifestacija zbog pandemije koronavirusa Turistička zajednica grada Vrbovca i Grad Vrbovec nisu dopustili da se prekine 40-godišnja tradicija turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ pa su je preselili u virtualni svijet, na YouTube.

Požeško Grgurevo u riječi i slici IZLOŽBA I PREDAVANJE Požeško Grgurevo u riječi i slici

“Kaj su jeli naši stari TV” projekt je započet krajem kolovoza, a cilj je tijekom tri mjeseca i 12 epizoda prikazati spoj tradicionalne kuhinje i običaja s današnjim načinom života uz naglasak na recepte i domaća jela. Gledatelji na YouTube-kanalu „Kaj su jeli naši stari“ mogu uživati u prekrasnim kadrovima i opuštenoj atmosferi te naučiti pripremati provjerene recepte domaćih specijaliteta.

Promicanje zdrave hrane

– Emisije kao glavni motiv imaju tradicionalna domaća jela i glavni imperativ cijele priče oslanja se na spremanje i promicanje domaće i zdrave hrane. Svaka epizoda ugostit će drugog domaćina koji će publici na svoj način prenijeti običaje i način pripreme tradicionalnih jela, specifičnih za njihov lokalitet. Cilj cijele priče je promovirati i lokalne udruge, KUD-ove, društva ali i individualne osobe koje sudjeluju ili same promiču kulturu svojeg kraja. Posebno zahvaljujemo PIK-u Vrbovcu koji je kao glavni sponzor prepoznao potencijal ovog projekta – objasnila nam je direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik.

Nove epizode emitiraju se svaki četvrtak u 14 sati i do sada je objavljeno osam emisija te su predstavljena jela poput vinskog gulaša sa svinjskim srcima, pečena raca, šiške i kolači, junetina na lovački i kukuruzna zlevanka, carsko meso iz pećnice, zapečeni grah i juha od rajčice, kotlovina i juha od lisičarki te dr.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni USUSRET 55. POZNATOJ MANIFESTACIJI Vinkovačke jeseni idu dalje

– Posljednjih godina manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ podigli smo na višu razinu. Centar grada zaista je na zadnjim manifestacijama izgledao bajkovito. Naš park i ulice u centru bili su prepuni hrane, domaćih specijaliteta koje su spremali naši vrijedni ljudi i vjerujem da su svi gosti koji su posjetili Vrbovec doma otišli i više nego zadovoljni. Zbog svega toga bilo nam je jako teško donijeti odluku o otkazivanju manifestacije, ali to je bila jedina ispravna odluka. Ipak, pokazali smo da se ne predajemo lako pa smo udahnuli novi život manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“ kako u virtualnom svijetu tako i u našem gradu – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. No da cijela priča ipak ne ostane samo online, pobrinuli su se, u suradnji s ugostiteljima, da se jela predstavljena na „Kaj su jeli naši stari TV“ mogu i kušati svaki utorak od 9 do 14 sati u kućici u središtu Vrbovca, na Trgu Petra Zrinskog, i to po popularnoj cijeni od samo 15 kuna po porciji.

Inače, svake godine posljednji vikend u kolovozu Vrbovec je domaćin brojnim posjetiteljima koji mogu probati tradicionalna jela vrbovečkog kraja, nazočiti različitim izložbama, radionicama, kulturno-umjetničkim priredbama.

Zabavni i sportski programi ne izostaju i svatko za sebe može pronaći zanimaciju. Nositeljice manifestacije oduvijek su vrbovečke čuvarice tradicije – udruge žena. Upravo udruge žena daju specifičnost vrbovečkoj manifestaciji. Svake godine petnaestak udruga žena priprema prava, domaća jela po receptima po kojima su ih spremale njihove majke i bake. Pravi starinski okusi i mirisi, kao i prava starinska jela koja nisu spremali profesionalci, nego originalne domaćice dostupna su u ovako velikim količinama samo u Vrbovcu.

PRIJAVLJEN PROJEKT GRADNJE PURIFIKACIJSKOG CENTRA Šibenska pidoča važan je marikulturni proizvod

Starinske recepture

Samo tijekom zadnje manifestacije u 2019. godini oko 350 sudionica (tu moramo pribrojiti i pokojeg sudionika) spremilo je po starinskim recepturama oko 130 vrsta jela. Uz udruge žena, gastroponuda uvećana je i sudjelovanjem lovačkih, ribičkih i vatrogasnih društava te raznih ugostitelja vrbovečkog kraja pa tako domaćini paze da i najizbirljiviji gosti iz Vrbovca ne odu gladni. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim, u samim počecima jedno jelo posebno se istaknulo te redovito u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je vrbovečka pera, što je dovelo i do zaštite tog jela pod znakom “zajamčeno tradicionalnog specijaliteta”.

Svi Vrbovčani ponosni su na svoju manifestaciju koja već 40 godina, od 1981. godine uspješno ostvaruje svoj cilj, a to je prezentacija i očuvanje tradicije, običaja i kulture.