Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
USUSRET 55. POZNATOJ MANIFESTACIJI

Vinkovačke jeseni idu dalje

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
U isto vrijeme i program je iz godine u godinu bio sve bogatiji i raznolikiji tako da su Jeseni već godinama poznate kao manifestacija koja okuplja građane iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Kontinuitet Vinkovačkih jeseni, koje se ove godine održavaju 55. put, neće biti poremećen i ova prepoznatljiva kulturna manifestacija sigurno će biti održana, samo u drugačijim uvjetima prilagođenim epidemiološkoj situaciji. Poručuju to organizatori Vinkovačkih jeseni navodeći kako je program Jeseni odavno pripremljen te da sve ulazi u završne pripreme.

Vinkovci prednjače i najvećim brojem projekata energetske obnove javnih ustanova, čime će znatno doprinijeti njihovoj energetskoj učinkovitosti Bilježe sve bolje rezultate Vinkovci mogu služiti kao primjer grada u povlačenju sredstava iz fondova EU

Inače, prve Vinkovačke jeseni održane su još 1966. kada se u Vinkovcima slavilo200 godina školstva i još nekoliko vrijednih jubileja. Tim povodom Kulturno-prosvjetno vijeće Općine Vinkovci kreiralo je prigodni program u okviru kojega su začete Vinkovačke jeseni kroz Smotru izvornog slavonskog folklora. I te prve godine održan je defile koji je prošao ulicama Vinkovaca koji je tijekom godina izrastao u svečani mimohod sudionika Vinkovačkih jeseni i Reviju konjanika i konjskih zaprega koji su prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Iz godine u godinu koje su slijedile, sve do danas, Vinkovačke jeseni su rasle u prepoznatljivu tradicijsku manifestaciju koja čuva i njeguje hrvatski nacionalni identitet kroz promociju kulture. U isto vrijeme i program je iz godine u godinu bio sve bogatiji i raznolikiji tako da su Jeseni već godinama poznate kao manifestacija koja okuplja građane iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Vinkovački lađari veslali na Neretvi MARATON LAĐA Vinkovački lađari veslali na Neretvi

Ostalo je zapisano kako su utemeljitelji manifestacije bili Antun Liščić, Karla Žanić, Miki Meštrović, Nikola Jukić, Zvonko i Marko Matečić, Joza Mataković, Antun Bušić, Marcel Lončar, Đuka Smolčić, Ivan Petričević, Grga Mataković i Pavo Martinović.